Et palmeløst Spania i fremtiden?

Spanias palmer er sterkt truet av  billen Rhynchophorus ferrugineus (Rød snutebille)  Den har vært i Spania siden -94 så dette er ikke noen nyhet. Det er bekymringsverdig at den nå sprer seg i rekord fart. Den trives litt for godt langs den spanske kysten. Palmene dør allerede seks måneder etter at den har blitt angrepet.

 Symptomer på angrep Jeg har lagt merke til at to av naboene sine palmer har sett litt halv visne ut. De har sett ut som at de lider av nærings mangel. Palmebladene henger og de blir lysegrønne i tuppene.

Allerede i høstferien ble jeg mistenksom på at de var angrepet, og nå forrige uke var det tydlige tegn.

Ingen av palmene våre har sett ut som de har blitt angrepet, men det stod en stubbe i hagen som jeg følte at jeg måtte hugge litt i for å sjekke for sikkerhetsskyld. Det var bra for der fant jeg dessverre en larve.

uDbNcA7BSsCSHQPr4gAXkA  LGNTVKc6SjWrEVoURAxkRQPå bilde nr. to ser dere at billen har lagt mange egg inne i palmen.

QWw9maB0Rbe7TX0ciZDrFQ
Her ser du at de har blitt omgjort til larver. Jeg har ikke bilder av billene, men de skal være rødlige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Behandling. Gartnerne i Spania forebygger angrepene med å spraye trærne en gang pr. år, men det kan se ut som at det ikke hjelper. Jeg tror at de bruker nematoder siden vi bruker det her til lands, men jeg vet ikke helt sikkert.

Snutebiller i Norge også Vi har også snutebiller her til lands. De er planteetere, og lever som regel inne i trær. Thuja, rhododendron, og frukt trær er noen av favorittene dere.

IMG_0284

Norske snutebiller

Disse snutebillene fant vi i ved en planteskole for noen år siden. Så sjekk alltid røttene til plantene før du planter de ut.

Behandling Fjerne alle snutebillene og larvene du ser og spraye busken eller treet med nematoder. Du får hjelp i hagesentrene og Felleskjøpet med bestilling og forklaring. Hvis ikke kan du ansatte en gartner med plantevernsertvikat. PS. det har jeg.

Palmer – et tegn på rikdom I gamle dager var palmer i hagen et tegn på rikdom. Høyde på palmene og antallet indikerte eiernes rikdom. Palmene overlevde jappetiden, men kanskje ikke etterdønningene av finanskrisen.

Min mann og meg har diskutert frem og tilbake om vi skulle bevare  noe og eventuelt hvilke. I dag gikk de tre største ned. De var 15-20 meter høye. Jeg er glad for at jeg slapp å gjøre for dette for det  hadde jeg neppe klart uten lift.

47317042_10156786465292629_4880800551706558464_n      IMG_5092

Vi har alle et felles ansvar for skadedyr på eiendommene våre. De resterende palmene skal visst nok ikke være i fare for å bli utsatt for angrep siden de er av en annen type, men vi må følge med likevel.

Det ble et litt kjedelig tema her i dag, men jeg håper at det kan være nyttig.

Ønsker deg en fin uke.

Elisabeth

 

2 kommentarer om “Et palmeløst Spania i fremtiden?

  1. Hei Elisabeth, vet du om det er den samme palmetypen over alt i Spania? Er det mulig å introdusere en slektning av nåværende palmetype som kanskje kan motstå disse billene?

    • Ja det skal være noen typer som billene ikke liker så godt. Jeg holder på å utforske det. Det står ikke så mye på spanske nettsiden. Jeg prøvde å spørre han palme klatreren men han kunne ikke engelsk. Google translate fungerer litt, men ikke i diskusjoner. Naboen sa at han han har en type som ikke blir angrepet, men nå er de også angrepet. Det er den typen som er tykkere nederst. Trist er det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s