Planter som er gode til gjenbruk

De siste årene har det vært stort fokus på miljø og gjenbruk. I denne perioden har jeg blitt mer og mer opptatt av dette – også når det gjelder planter.

Alle vet jo at stauder kommer igjen år etter år. Hvis ikke frosten har tatt de da, men det skjer heldigvis sjelden.

I år har jeg ikke kjøpt en eneste sommerblomst, og hagen min har bugnet av blomster gjennom hele sommeren.

Blomsterengfrø Mellom rosene har jeg plantet frø. En pakke blomstereng frø blandet jeg med noen andre fine frøsorter. Blomsterengen kommer tilbake år etter år. Ringblomstene og valmuene er kanskje de som er aller villigste.

glWlVwpuR9KqofIWc35q2g

Blomstereng sommer

P3r3PbelSRmO45W1IZMQhw

Blomsterengen i dag

Georginer Jeg elsker georginer, men det gjør dessverre også Iberiabrunsneglen. I år har vi ikke sett så mye til den heldigvis, så alle blomstene har fått stå i fred i bedene. Tidligere år har jeg plantet Georginene i potter. Det er ikke mye vedlikehold på de bortsett fra å knipe bort de visne stenglene innimellom. Det går dessverre utover standarden i min egen hage når man er gartner i en av byens flotteste parker, og i tillegg er student. Så her har ikke knepet av de visne blomstene på lenge og ugresset tyter opp overalt som du kan se. Neste uke skal bedene stelles og løkene skal ned.

RM6sBB+YRlaNC7SP9vXjdw

Georginene i dag

I dag måtte jeg ta de inn for det er meldt kaldt mot slutten av uken. Det var litt vemodig for de står fremdeles fint i blomst. Det er alltid kjekt å ha noe å se frem til når vår solen begynner å varme.

Knoller fra 18-1900 tallet På jobben har jeg også tatt inn begonia knollene. Disse knollene er så gamle at de er fra Christian Mikkelsen sin tid.  De har prydet terrassen på slottet i alle disse år. Hvert eneste vår planter gartnerne de i potter, for så å sette de ut rundt midtsommer. De danner mange nye knoller gjennom sommeren. Jeg er så heldig å ha fått et par avleggere med meg hjem. Disse betyr mye for meg siden de bærer med seg en unik historie.

KWCdz4xQRuWbuw8WNx0QwQ.jpg

Slik overvintrer du knollene

Stengelene fjernes og knollene børstet tørre for jord. Så legges de tørt, luftig og mørkt til våren. De plantes enten direkte i bedene, men hvis du vi gi de et forsprang så er det lurt å sette de i vindusposten eller i drivhuset for forkultivering.

Fuksia For meg har fuksia har tidligere vært en plante for viderekommende og eldre damer. Nå er jo jeg i begge disse kategoriene, og ja – jeg elsker fuksia. Makan til vakker og enkel plante skal man lete lenge etter.IMG_4792

Når de skal overvintres så kan man fjerne bladverket med hendene hvis man vil.  Så setter man de tørt og mørkt. Vann, lys og gjødsel om våren er det som skal til for at de våkner til livet igjen. Enklere enn det kan det jo ikke bli vel?

Q047afNpSgCqwOsLH3fwSwSommerblomster kan også overvintres

Visste du at de aller fleste sommerblomstene er toårig hvis de ikke fryser? Så setter du de i kjelleren og gir de litt vann gjennom vinter så kommer de nok igjen. Nå rett før helgen tok opp margerittene foran slottet. Det var veldig vemodig for de hadde blitt så kraftige og fine. Noen fikk jeg lov til å sette  i drivhuset for overvintring. I tillegg ville alle gartnerne ha med seg noen hjem. Det blir spennende å hvor store og kraftige de blir i løpet av sesong to.

Ønsker deg en fin uke

Elisabeth

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s