Engstelig for hagen i ferien?

Hvordan kommer hagen til å se ut etter ferien? Dette er et spørsmål som jeg har fått flere ganger de siste ukene. Det har vært ekstrem tørke og selv om vi vanner så er jorda ofte så knusk tørr at den ikke klarer å ta til seg fuktigheten. Det renner bare på overflaten og forsvinner bort.

Jeg ønsker derfor å dele noen enkle tips med deg om hvordan jeg gjør det i egen hage.

 • Jo mer jord planten har jo større mulighet har den for å klare seg. Jeg har pottet om noen av stueplantene og satt de i vinduskarmen der hvor det er lite sol.62CHvbbjQfGcv8h61VA0Lg
 • Dypp alltid plantene i en bøtte med vann før omplantning slik at de blir godt rustet mot tørke. Jorda skal holdes under til den er mettet og har sluttet å boble.

   

 • Vannresovrar. En annen har jeg laget et vannresovrar i. Mange sier at man skal lage hull bunn av pottene slik at vannet kan renne ut.  Jeg har begynt å lage hullet ca 10 cm opp på pottene. Lecakulene går opp til dette punktet. Det vil alltid være litt vann i bunn slik at plantene ikke så lett tørker ut. Rolfen ble litt for ivrig her og tok den store borren her, men et lite hull på to av sidene bør holde.Rør som leder vant til røttene. Ved nyplantning er det alltid lurt å sette et rør som går ned til røttene slik at vannet ikke fordamper før det når røttene. Dette er også høy aktuelt nå. Så se hva du har i kjelleren og gi røttene skikkelig rotbløyte nå før du drar på ferie.
 • Flasketrikset er heller ikke til å unnvære. Plastflasker ved siden av plantene vil holde de fuktig i lang tid. På hytten har 1,5 liter flaskene vart bortimot to uker.
 • Plant tett. I Pallekarmene mine har jeg plantet altfor tett etter boka, men det er med hensikt. Squach, tomater, bønner, jordbær og rabarbra står som sild i tønne. De grønnsakene med størst dekkende blader står mot sola for beskytte mest mulig. Grunnen er at om kvelden og natten er det fukt i luften, og når de står tett vil de også holde på fuktigheten. Dette hadde nok ikke gått bra hvis ikke de har fått en solid dose med bokashi kompost, husmus( blader, grener osv) kompost. Etter ferien blir de plantet om og får god plass igjen.
 •  

 • Unngå å luke eller rake eller ta bort store halv visne blader som du ellers ville fjernet. Trær mister bladene nå grunnet tørkestress . La det ligge for alt som som ligger på jorda hjelper med å holde på fuktigheten.  Frøugress ville jeg fjernet, men rotugress bør man vente med til tørkeperioden er over.

  fullsizeoutput_1e9e

  Løvet i potetåkeren holder jorda fuktig

 • Dekk til jorda så godt du kan. Jeg anbefaler  grov kompost på  jorda. Den holder på fuktigheten, er fin og mørk og i tillegg gir næring til plantene dine.
 • Ikke glipp gresset ditt lavt. Helst ikke i det hele tatt. En god ting er at mosen dør i denne varmen, men at gresset kan visne kan være litt kjedeligere.

Jeg vil også nevne at de aller fleste plantene liker å tørke opp innimellom.

Tar du forholdsregler så går det nok sikkert bra.

Til slutt vil jeg ønske deg en riktig god ferie. Nyt den til det fulle. Jeg håper at mine blomster nå er skodd for ferien.

glWlVwpuR9KqofIWc35q2g

En kjærlig sommer hilsen fra Elisabeth H Urø

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s