Det har de senere årene vært stort fokus på at man ikke kan ta poteter fra kjøkkenskapet og sette ut grunnet fare for spredning av virussykdom. Det skal jeg ikke gå inn på, men for å hindre potetråte bør du unngå en del feller.
- Aldri sett eller ta opp poteter når det regner for er de våte er de mer var for sykdommer.
Hvor lenge potetene må stå i jorda før de er klare til høsting.
Alle potetslag har forskjellige krav til hvor lenge de trenger å stå i joda. Vi deler de opp i grupper.
- Tidligpoteter som Aksel, Rutt, Juno og Ostra.
- Halvtidlige sorter er Laila, Brage og Troll.
- Halvsene sorter er Beate, Saturna, Peik, Ottar, Gulløye, Ringeriks poter og mandelpotet.
Vekstdøgn
Varmesum
Tidlige sorter
80-100
Opptil 1300 dO
Halvtidlige sorter
100-115
1300-1500 dO
Halvseine
115-130
1500-1700 dO
Seine
Over 130
Over 1700 dO
Hvordan man kan påvirke grotiden
Et viktig poeng er at hvispotetene har begynt groingen av røtter før setting reduseres tiden i jorda betraktelig. Tidligpoteter reduseres fra 1300 dager til 850 dager.
Dette gjøres ved at potetene bør stå i romtemperatur 14-16 grader C en til to uker før setting. Tilsetter man i tillegg kunstig lys eller legger de i vinduskarmen går prosessen fortere.
Hva du bør se etter når du kjøper settepoteter
- Ringråte
- Poter cystenematode
- Rene for skurv (sorte flekker) og tørråte
- Det bør være en sort i pakken og ikke blandet. Hvis du kjøper i løsvekt på hagesenteret så sorter de slik som du sorterer sopp. Ikke bland de.
Potetsorten Juno
Disse settepotetene er godkjent av Mattilsynet. På pakken står det at de er pakket i uke 11. Likevel var det sopp og råte på et par poteter. Jo større settepotetene er jo større avling kan de få. Disse var forholdsvis små, men det var det de hadde på hagesenteret. Jeg var ute etter en tidligpotet sort og Juno er en av de som modnes aller først. Poteten har røde, runde knoller med dype grohull. Kjøttfargen er lys gul og koketypen er middels melen.
Hvordan jorda kan påvirke utviklingen til potetene
- Steiner i jorda forhindrer knollene til å utvikle seg.
- Stiv leirjord har mye næring, men lite luft i jorda og er derfor kompakt. Det er derfor ganske vanskelig å få opp alle potetene.
- Leire og husmus jord (fra løv og lignende) et godt innhold av vann siden leiren holder på fuktigheten i jorda.
- Løs jord på 15-20 cm gjør slik at potetene lett for utviklet seg og blir til mange. Det er jo det vi ønsker. Så pløy eller luft den litt før setting
- Er jorda for kald vil potetene stå litt i stampe og er da utsatt for sykdom. Sett de når temperaturen er minimum 8 grader. Skal du dyrke økologisk bør temperaturen være mellom 12-15 grader. Økologiske grønnsaker er mer utsatt for sykdommer.
- radavstand på 75 cm, setteavstanden på ca 25 -40 cm og dybde.
Gjødsel
Jeg har hørt at en kjent svensk tregårdsmester sier at poteter ikke skal ha gjødsel for at det stimulerer til vekst over bakken og ikke under, og ved gjødsel blir «immunsystemet» svekket. Jeg derimot forholder meg til det potet produsentene har lært og følge
For stor avling trenger de karbon(C), hydrogen (H), fosfor(F), svovel (S), kalium (k , magnesium(Mg), samt mikronæringsstoffer, men det aller viktigste er nitrogen som stimulerer til størrelsen på potetene.
Jeg laget meg et par små potetåkre nederst i hagen i dag. Det stod noen tulipaner der, men de tar jeg opp når de er avblomstret.
Så er det bare til å huske å hyppe potene når bladverket har kommet over jorda. Hypping betyr at vi skal legge på litt ekstra jord rundt de.
Jeg planter ikke poteter bare fordi det er kjekt, og godt, men det fungerer også som jordforbedrer. Hvem vet hva jeg finner på neste år? Det er det som er så kjekt med hage er at man gjøre endringer fra år til år.
Håper dette kan bidra med en rik vekst av poteter i år.
Kilder: Plantelære for landbruk og gartnernæringen av Berit Viken mfl og Norland landbruk.
Elisabeth
Takker for interessant stoff om poteter. Det du skriver om virus og godkjente settepoteter hadde vært interessant å vite mer om. Jeg er også interessert i å få tak i den beste potettypen med hensyn til minimum bruk av agrotox, og har lest at Troll er en av de beste på det området i Norge. Innbiller meg at de(n) opprinnelige potettypen(e) fra Sør-Amerika var ganske resistent mot tørråte, men disse er trolig vanskelig å få tak i dag.
mvh Hermund Geithus
Hei Hermund, er du bonde eller gartner siden du har tilgang til plantevernmiddelet argtox?Jeg er dessverre ikke så kjent med de sortene poteter som ikke er beskrevet i gartnerboka.Troll har jeg hørt skal være bra. På en annen side så har Mattilsynet strenge kontroller og vil ikke godkjenne poteter som man er nødt til å bruke mye plantevernmidler for å få til. Min oppfatning som driver å dyrker på hobbybasis er at riktig gjødsel og stell kan forebygge sykdommer. En annen ting er at hvis det som er over bakken visner ned må det fjernes for å stoppe eit sykdom før potetene skal høstes. På det stadiet klarer de seg fint uten fotosyntesen. Du kan nok kontakte Mattilsynet hvis du har ytterlige spørsmål.