Alle nyhets løkene er nå i jorda.

Det som er fordelen med nytt hus og ny hage er at man kan starte helt på nytt med beplantningen. 

Det første vi gjorde da vi tok over huset i Biskopshavn var å rydde opp i hagen. Etter to uker med felling av trær og grave opp andre busker som poppet opp så var det endelig tid for å plante litt. img_3206

Så det var fantastisk da de ringte fra Nelson Garden for å si at de hadde en innflyttingsgave til meg. Jeg fikk alle årets nyheter innenfor løker samt beinmel som man blander inn i jorden ved planting.

Det tok ikke så lang tid før jeg var i bilen på vei ned til hovedkontoret i Fyllingsdalen.img_3200

Ikke verst å få så mange løker. Halvparten ( ca 200) plantet jeg nå i skråningen ned mot veien. Den andre halvdelen fikk min hagevenn Marita fra Husnes.

Når jeg planter sorterer jeg de alltid etter farge og størrelse. De høyeste selvsagt bakerst.

Hvis jeg ikke lager en plante skisse som et arbeidsverktøy, så  legger jeg  pakkene på bakken slik at jeg lett kan se hvor de skal.

img_3202Planter tett Vi liker alle å plante på forskjellige måter, men jeg syntes det er nydelig å plante tulipaner tett i tett.

Her har jeg ca 5 cm mellom hver løk. Det er litt i det tetteste laget i forhold til anvisningen på pakken, men siden det har fungert  bra til nå så fortsetter jeg med det. Jeg gir de litt ekstra beinmel gjødsel til våren slik at de får den næringen de trenger.

cropped-2013-10-03-19-26-461.jpgEn hovedregel er at vi løken bør ha dobbelt så mye jord over seg som den er stor. Det er også viktig med drenering slik at løkene ikke står med røttene i vann over lengre tid. Det kan derfor være lurt å putte litt singel i plantehullet før planting.

Størrelse og kvalitet  

Det er en del dagligvarebutikker som selger løker, men det som kan være faren ved å kjøpe løker der er at vi ikke vet hvor lenge de har hengt der. I en av mine nærbutikker har de samme løkene hengt siden i fjor høst. De krymper da inn og vil ikke ha spireevne. Kjenn derfor på løkene før du kjøper de, og kjøp kun de som er faste og fine. Husk at løker er ferskvare ,og plant de derfor  like etter innkjøp. Husk også at størrelse og kvalitet henger sammen. Jo større løkene er jo mer kraft har de i seg og det gir kraftige og fine blomster. Små løker gir kun bladverk.

IMG_3534

Ved opptak av løkene etter avblomstring

Oktober er perfekt for å plante løker, men du kan også plante senere. Det er alltid en fordel å plante både løker og poteter når det er tørt vær. For mye fuktighet
ved planting kan forårsake råte.

Hvordan løkene utvikler seg

Løkene liker å ha det mørkt, kjølig og fuktig for å utvikle seg. Frem mot jul utvikler de røtter. Er det for tørt under denne perioden bør de gjerne vannes litt. Det gjorde jeg like etter jeg satte de ned denne gangen, men det er ikke så ofte vi har langvarig tørke på høsten her i vest.

Når røttene har utviklet seg er de klare for å møte en kald vinter. Løkene  danner så nye skudd. Disse trenger lys og varme for å spire, og de ligger da å venter på den deilige, varme våren.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s