Hageeiernes fiende nr. 1 sliter nå!

Barfrost over store deler av Norge er gode nyheter for oss hagefolk.  Her i Bergen satt vi nylig to rekorder. Ny nedbørsrekord og varmerekord gjennom de to siste vintrene. Barfrost er sneglenes verste fiende. Siden det har vært en varm vinter som gikk fort over til kulde med barfrost over store deler av Norge, vil en stor del av bestanden  død ut. Dette været kom som bestilt på oss hageeiere som ønsker død over Skogbrunsneglene. Det er derfor viktigere enn noensinne at vi nå til våren går sammen og trapper opp kampen mot disse uønskede skapningene.

For nå som det tidligere i vinter var forholdsvis varmt våknet Skogbrunsneglen igjen og kravlet seg opp til overflaten. Jo før man begynner med sneglebekjempelsen- jo mindre snegler får man i hagen utover våren og sommeren.

Lokker sneglene frem

Skogbrunsneglen liker nedfallsfrukt, og «sneglemor » legger ofte eggene sine under frukttrærne slik sneglene klekkes og kan gå rett til matfatet. Det er derfor vi finner den sneglespisende Boasneglen under frukttrærne. På søndag da det var mildvær la jeg ut appelsinskall i hagen. 2389190_hedad4d3a9c7d429da24b_v1363880974_1024x1024Skogbrunsneglene blir tiltrukket av lukten, og legger seg under for å spise. Hver gang jeg går forbi appelsinskallene sjekker jeg om det har blitt sneglefangst, og da plukker jeg de selvsagt bort.

Hvor finner vi de?

De legger eggene sine der de tror at de er beskyttet mot kulde og tørke. Blant annet under steiner, potter og plastsekker. Under plastsekkene er de veldig glad i å legge eggene sine. Derfor  har jeg har alltid en sekk liggende. Under den sjekker jeg regelmessig, og der finner jeg ofte både egg og små snegler.

Som tidligere nevt  har jeg ofte sett mange små brunsnegler på nedfallsfrukten. Der hvor sneglene sist ble observert var et naturlig sted for meg å legg ut åten.

Slapp ut sneglejegerne mine I tillegg slapp jeg ut hønsene slik at de skulle kunne forsyne seg, og den sjansen lot de ikke gå fra seg. Mens de gikk og pikket i jorden under morell – epletrærne gikk jeg en runde for å se om jeg fant ekstra noen små snegler til de. Det tok ikke lang tid før jeg fant 5 nyklekkede snegler. Hønsene kom løpende da jeg serverte de på en plankebit.IMG_0215

I pallekarmene fant de nok også noen snegler, for der storkoste de seg.

Mitt råd til deg som har hage er å legge ut sneglefeller så snart det er mildvær og Skogbrunsneglen begynner å bevege seg opp mot overflaten for å spise. De spiser mest når de vokser, så ta de før de blir kjønnsmoden. Her et et bilde jeg fikk tilsendt av Bioforsk som viser Skogbrunsneglens tre stadier som barn, ungdom og som voksen.

Foto: E. Fløystad, Bioforsk. Brunskogsneglens tre stadier.

35 minutter etter at jeg publiserte dette innlegget hadde allerede Bergens Tidende ringt for intervju.  Så sneglestoff går nesten som varmt hvetebrød Artikkelen i Bergens Tidende

En kommentar om “Hageeiernes fiende nr. 1 sliter nå!

  1. Den til venstre er barnestadiet? Jeg er redd for at jeg har sett store mengder av sånne, i fjor høst! Kanskje de rakk å legge egg to ganger siden vi hadde en så varm høst?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s