Slik lykkes du med juleblomstene dine.

Julen for døren, og juleblomstene skal nå i hus. I dette innlegget ønsker vi å gi deg gode tips om hvordan du kan oppnå lengre levetid på både snittblomster og potteplanter.
10838286_942474225780450_4826304766608519436_o
Foto: Finn Schjøll blomster Lagunen

Snittblomster er ikke mitt sterkeste felt, så derfor besøkte jeg Frode Hetlevik, mannen bak Blomsterdekor og nå Finn Schjøll blomster. IMG_1791

Hvordan forlenge holdbarheten på snittblomster?  Felles for alle snittblomster er at de trenger:

Rent vann. Lunket vann fra springen inneholder bakterier, og bakterier begrenser levetiden på snittblomstene, sier Frode. Han legger også til at vasen bør være ren. Vann som har kokt opp, for så å bli kjølt ned til romtemperatur er det mest ideelle for snittblomstene.

Fjern alle blader som berører vannet. Dette skaper også bakterier i vannet.

Bytt vann hver dag.

Det finnes mange måter å behandle avskårne roser på, men hvordan bør man egentlig gjøre det?
Et godt råd før du setter blomstene i vasen er å først vaske vasen med klorin. La en liten dråpe ligge igjen i vasen når du fyller den med kaldt- , eller temperert vann som har vært kokt. Skrå skjær alltid rosene før du setter de i vann.
Kan du redde roser som begynner å «henge med hodet»? Ja da må du rulle rosene inn i en avis, men stengelen må komme litt ut av ene enden. Skjær et nytt, rent snitt på stengelen (stilken), dypp så stengelen i kokende vann i 30 sekunder. Sett så blomstene kaldt vann og på et kaldt sted over natten. Kjøleskapstemperatur er ypperlig. Når du da setter de frem igjen dagen etter vil du se at de strekker seg mot lyset igjen.

Tullipaner hvordan behandler vi de?

Lag et nytt, rent snitt tvers over før du setter de i en ren vase med kaldt vann. Det bør være lite vann i vasen. Bytt vann hver dag.

Stell av potteplantene
Nå er jeg trygt tilbake i mitt felt med planter som står i jord er jeg mye trygger på. Felles for alle potteplantene er at de trives best ved å drikke vann fra undersiden slik som de normalt gjør det i naturen.
En annen ting som er viktig å tenke på er plasseringen av fruktkurven i forhold til blomstene. Etylengass utskilles av frukt som ligger i romtemperatur. Denne gassen fremskynder også aldringsprosessen til plantene. Blomstene vil derfor visne fortere hvis de står i nærheten av fruktskålen.IMG_1813Litt informasjon om julestjernene
I 1960 kom julestjernene for fult her til lands, og hvert år blir det solgt omlag 5 millioner julestjerner. Selv om salgstallene er høye, er det kun 3 julestjerne produsenter i Hordaland. Det har vært mange utfordringer i forbindelse julestjerneproduksjonen gjennom disse årene. Det er derfor mange julestjerne sorter som har blitt tatt bort fra markedet fordi de var ikke så resistent mot sykdom.

Utfordringer ved julestjernene:

  • Ekstremt var for trekk og kulde. Husk at varmepumper også kan gi trekk til blomstene.
  • Hermygglarver er julestjernens verste fiende. De er 2 mm, og går inn i røttene til planta. Her spiser seg innover i stilkene. Hermygglarven følger ofte med fra produsenten, og legger egg i fuktige potter. La derfor alltid overflødig vann renne av seg før du setter den tilbake i potten etter vanning.
  • Veksthus mellus er små lyse møll som legger egg på undersiden av bladene. Norske produsentene sjekker alltid plantene for sykdommer før den blir sendt ut til butikkene.

Julestjernen trenger ikke så mye vann som juleglede og Azalia, så pass på at den ikke trekke opp for mye vann. Vann på bladene kan medføre at de mister de.
 Et godt råd er å ikke kjøpe julestjerne på matvarebutikken. De står som regel ved utgangsdøren. Hver gang døren åpner seg blir de utsatt for trekk. Når du da får planten i hus og tar av plastikken kan du risikere at bladene faller av. I dagligvarebutikkene pakker de ikke inn til deg heller.

Papiret holder ikke kulden ute så lenge, så det svarer seg å ha en varm bil. Ikke la blomstene stå i en kald bil. Selv prøver jeg å kjøpe juleblomstene på en mildværsdag for å være sikker på å få de hjem i god behold.
Allergisk mot julestjerne?
Mange tror at de ikke kan ha julestjerner fordi de er allergisk mot dem. Det er både riktig og galt. Julestjerne kan du ha, men er du allergisk må knipe av knoppene på dem. Du kan be dem i butikken om å ta dem av for deg hvis du ikke vil gjøre det selv. Husk å ta på deg hansker.

juleblomster 007

Amaryllis
Amaryllis er min favoritt juleblomst. Du kan styre blomstringen ved riktig temperatur. Setter du de i et lyst kjølig rom vil blomstringsprosessen utsettes. Når du vil at den skal vokse og komme i blomst, setter du den inn i stuen.
Når Amaryllisen ikke står i blomst krever den ikke så mye vann, som når den står i full blomst. Unngå å helle vann direkte på løken, for da vil den råtne.
Etter avblomstring kan blomsten visne ned slik at næringen kommer tilbake til løken. Slik kan den vare i flere år.
Blomsten blir ofte litt tung for stengelen så mot slutten av blomstringen vil den bøye seg ned mot bakken. Den kan fremdeles brukes som snittblomst, men da er det lurt å ta litt tape rundt stilken, ca 3 cm. over stilkens ende. #tape på amaryllisDette hindrer at stengelen deler seg og nærmest ruller seg oppover.

Svibler
Svibler er også en sommerblomst og blir mer og mye brukt i parkannlegg. Den er mye dyrere å få kjøpt som blomsterløk om høsten enn som ferdig plante nå til jul. Ta derfor gjerne vare på løken, og plant den i hagen til høsten.
Svibler er fine i dekorasjoner og lukter godt.
Mye god julemat fører som regel gjestene til toalettet. En svibel i en liten potte på gjeste toalettet fyller rommet med deilig blomsterduft. Noen er dessverre allergisk mot Svibler. Den er giftig å spise på lik linje med de fleste andre juleplantene.IMG_1785

Julerose
Julerose (Helleborus niger) er en blomst som trives best utendørs. De siste årene har hvite juleroser blitt tatt inn i mange norske hjem. Denne blomsten er ikke i sitt rette element i en varm stue over lenger tid. Det anbefales å sette den kjølig om natten og når du ikke er hjemme. Dette er for å forlenge levetiden.

IMG_1804Mange tror at juleroser kan plantes direkte ut i kulden når man kjøper de på vinteren, men det tåler de ikke. De kan først plantes ut når det lir mot vår. Dette kan du gjøre selv om blomsten visner ned. Når dette skjer må du ikke glemme å vanne den. Gi den gjerne litt gjødsel når du setter den ut, slik at den våkner opp til ett nytt liv i sitt rette element.

Azalea
Azalea er også en uteplante og finnes i flere farger. Lilla er populært i adventstiden, og røde blir mest solgt når det nærmer seg jul. Denne blomsten krever litt omsorg og kjærlighet. Får den det så får du glede av den lenge. Tørker den derimot ut så visner den fort. Det Azalieaene liker er å bli dyppet i vann til den er mettet. Du ser det ved at det slutter å boble vann i potten. IMG_1802Det er veldig viktig at den får rent fra seg før du setter den tilbake i potten. Du kan sette en bit oasis i potten slik at den suger opp resterende vann. Tørker celleporene i oasisen ut vil de bli ødelagt og de vil ikke ha evnen til å holde på fuktigheten igjen. Husk også at eventuelle bakterier samler seg også i oasisen. Til våren kan du plante den ut.

Juleglede
Denne blomsten forbindes med gamle damer, men det er i ferd med å snu. Denne blomsten liker jevn vanning, men liker ikke være for fuktig over tid.IMG_1749

Julekaktus. Legg merke til den siste delen av navnet til denne planten – kaktus og skal også vannes som en kaktus. La den tørke ut
mellom hver vanning. En perfekt plante for de som ikke alltid husker å stelle blomstene sine. IMG_1799
Håper at dette innlegget kan hjelpe deg slik at du kan beholde juleblomstene dine lenge, og gjerne i flere år også.

Ønsker deg og dine en riktig god jul.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s