Nå tar jeg bladet fra munnen- igjen

Dette temaet som jeg tar opp i dag er veldig ømfintlig, og kanskje vil skape debatt. Jeg har i over ett år latt det ligge, men etter å ha tilbrakt to dager sammen med blomsterprodusentene i Hordaland tar jeg bladet fra munnen. 

Grunnen er at jeg har  ett stort ønske om at en av landets størst hagesenter kjede legger om rutinene sine, og begynner å drive mer bærekraftig. Med det mener jeg at de har lastebiler som henter blomster hos produsentene over hele landet. Alt blir kjørt til Larvik for kontroll og registrering selv om det er kort avstand mellom produsent og hagesenteret.

100 mil ekstra kjøring. Et ekstremt eksempel jeg har hørt er at et hagesenter i denne kjeden gikk tom for noen blomster. De kontaktet hovedkontoret for å spørre om de kunne få direkte fra produsenten som lå noen få mil unna. Svaret var nei. En lastebil kjørte til Hordaland for å hente blomstene, så gikk turen til Larvik og tilbake til Hordaland. Jeg forstår at  import plantene kommer til Larvik kai, og de ønsker en felles utkjøring. Det som ergrer meg at de ikke kan gjøre det på en mer miljøvennlig måte.

Bærekraftig. Vi har blitt veldig opptatt av at alt skal være bærekraftig de siste årene. Kundene ønsker at maten skal være kortreist og helst økologisk. Vi er også villig til å betale ekstra for å spare miljøet for sprøytemidler, og forurensing ved langtransport.

IMG_0089

Her stikker jeg sommerblomster i et gartneri som også er berørt av denne ordningen.

Norsk er fremdeles best. Norske produsenter er veldig stolt av arbeidet sitt, og de har høy kvalitetskontroll. Kjøper du norsk produserte blomster vil du oppnå lengre holdbarhet på blomstene. En potteplante har x antall levedøgn, avhengig av sort. Det er flere faktorer som fremskynner aldringsprosessen til blomstene, som feks:

Bevegelse i planten. Står blomsten på en lastebil over lengre tid vil levetiden forkortes betraktelig. Ved risting skiller planten ut etylengass. Dette gjelder også hvis den står nær en trafikkert vei.

Tørke. Plantene får lite vann under transporten, og kan derfor miste mye av saftspentheten  i seg.

Eksos. Noen planter tåler mer eksos enn andre. Informasjon om dette bør de ansatte på hagesenteret ditt kunne svare på. Du finner det også i boka Sortslisten som er utgitt av Det norske hageseslskap. Den kan kun bestilles på Hageselskapet.no

Begrenser sprøytemidler. Produsentene gjør det de kan for å skåne miljøet. De prøver å begrense sprøytingen, velger planter som er mer motstandsdyktige mot sykdommer, Blomster som har kompakt vekst  trenger som regel ikke å bli sprøytet med veksthemmende midler.

De gartneriene jeg har besøk gjennom de siste årene er alle opptatt av at blomstene skal vokse i sitt eget tempo og ikke over stimuleres for å få de ut i salg fortest mulig.

Jeg vil tro at det ergrer de å tenke på at når varen går ut fra gartneriene deres får de seg en unødvendig lang kjøretur. Siden disse lange turene forkorter levetiden på plantene- altså kvaliteten.

Ønsker vi å beholde norske blomster produsenter bør blomstene få den rette behandlingen etter at de blir kjørt ut fra gartneriene, for å ha en sjans mot import planter.

 

 

 

4 kommentarer om “Nå tar jeg bladet fra munnen- igjen

  1. HELT ENIG – BRA TILTAK – STØTTER DEG – Ang. – danske og tyske transporter kommer det masse snegler med i pottene ( som små hvite egg ) – dette bør mattilsynet være obs på.. Dette er selvopplevd b.l.a.i Molde..

  2. Hei Rolf,og tusen takk for ditt engasjement i denne saken. Mattilsynet skal kontrollerer mesteparten av det som kommer inn på lovlig vis, men vi får flere og flere skadedyr fra det store utland. Det er vi som forbrukere som styrer deler av markedet. Ved å velge norsk produserte blomster vil butikkene ta inn norske produkter fremfor bulk produkter fra utlandet. Jeg
    støtter de norske produsentene 100%.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s