Supermaten du bør plukke NÅ!

image

Safting

  Trodde du at bærsesongen for i år var over? Nei nå er Svartsurbærene (Aronia melaneocarpa) og Rognebærene klare for plukking. Einer bærene er ikke helt moden enda, så de får stå litt til.

I dag ønsker jeg rette all oppmerksomhet mot Aronia bærene. Har du ikke smakt desserter eller saft med Aronia så bør du virkelig prøve det. I år er det første gang jeg har syltet og saftet Aroniabær. Jeg plukket en del i fjor, men de ble dessverre ikke tatt opp fra fryseren før jeg kom hjem med første 10 liters bøtten nå.

image

Saft av Aronia og eple.

Hva kan man bruke bærene til? De er fantastisk til safting og helst sammen med en søt frukt som eple. Jeg kokte en panne med epler, silte de i et dørslag med en kjøkkenklut som filter. Husk å koke kjøkkenhånduken først slik at eventuelle bakterier og rester fra tøymykning er borte.

  • Bærene bør kokes i ca 6-8 minutter,men bør ikke falle sammen. Jo mer vann du bruker jo svakere blir saften. Det som er så fint er at du ikke trenger å rense bærene før du koker de, og det gjør arbeidet mye lettere for oss som liker å sylte.
  • Etter at du har fått presset mesteparten av saften ut, koker du det opp igjen. Bruk så svak varme du kan.
  • Skum hvis det er behov for det.
  • Tilsett sukker. Jeg valgte å lage saften med Natreen istedenfor sukker. Skulle helst brukt Stevia, men den var jeg tom for.
  • Ønsker du å lage saft så heller du den på rene, varme flasker og skru på kork. Jeg hadde heldigvis noen fine flasker som allerede har en fin etikett med Aronia juice på. Jeg ble ganske hekta på de og kjøpte derfor en god del av de hos Ulvik saft og cideri. Min saft når ikke helt opp, men den er temmelig god den også. Og det beste er at den er egenprodusert.

Ønsker du å lage cele så tilsetter du gelatin og setter den  i kjøleskapet.

Gjenbruk av maten Hvor mange ganger tror du jeg klarte å bruke disse bærene? Svaret er 3. Først saft, så laget jeg gele til barna. Da tilsatte jeg nytt vann over bærene, moste de lett, silte de igjen, tilsatte mer sukker mens det kokte opp, tilsatte gelatin. Etter noen timer i kjøleskapet var den klar. Restene av bærene fikk hønsene. Ikke noe bruk og kast her nei, for slike gode dråper næring vil jeg utnytte til det fulle.

Aronia cele

Aronia cele

Testpanel Jeg måtte invitere to av kameratene til min sønn til test smaking. De samme guttene var med da Bergensavisen var her for å lage en reportasje hos meg . Da testet de julekakene mine.    Her er artikkelen

image

Marcel, Charlie og Alexander ga topp karakter.

De satt spent og ventet da godsakene kom på bordet. Hmm, det smaker jo helt vanlig gele jo. ÅÅÅ det var kjempe godt var dommen. Etter to minutter var det så godt som tomt i skålen. image

Det var godt at jeg løp ut for å plukke nye 10 liter mens e ventet.

Så dette kan jeg anbefale på det varmeste. Jeg laget en ny ladning dessert nå i går. Det går fint an å unne seg litt godsaker når det i tillegg er supersunt ( utenom sukkeret da).

Aronia trenger kulde for å bli søte. Frukt og bær trenger vanligvis sol for å bli søte. Det er ikke den fulle sannheten med Aronia bær og forøvrig Rognebær også. De trenger kunde for å miste bitterheten i seg. Det som skjer når frukt og bær fryser er at celleveggene brytes og da blir frukten mykere og saftigere.

Her på Vestlandet har temperaturen gått ned mot 0 grader, men den har ikke gått under enda.  Plukk de nå, vask de og putt de i frysen. Plukker du de ikke nå får du stor konkurranse med fuglene som bare sitter på gjerdet og venter til de skal bli saftige og gode.

IMG_1562

Tidlig denne uken var buskene røde og fine, men nå har alle bladene falt av. Jeg har vært ute og plukket 4 bøtter denne uken og nå i morges gikk det veldig fort. Jeg plukket en full 10 liters bøtte på 21 minutter. Det er ikke verst må jeg si.

Blant de aller sunneste Av de 8 sortene som går under betegnelsen supermat også kalt  functional food er Aronia blant de. I denne gruppen finner du også blåbær, hvitløk, grønnkål, havre, linfrø, tomater og sitrusfrukter. De har også har et spesielt høyt innhold av antioksidanter i tillegg har de vitamin A, E, og B2, og katalyserer opptak av vitamin C.
Wikipedia skriver at det finnes 20 ganger mer vitamin P (bioflavonoider) i svartsurbær enn i epler og appelsiner. Ellers er det mye av mineraler og sporstoffer som jern, molybden, bor, jod og kalsium.

Anno hønen likte også kokte Aronia bær

Anno hønen likte også kokte Aronia bær

Hvor finner du de? Aronia er en plante som ofte blir brukt av Kommune gartnere for den tåler både eksos og saltsprut. Den blir veldig ofte plantet langs veier. Den får hvite blomster om våren, knall røde blader om høsten og super gode bær. Du kan også plante den som hekk i hagen. Den er ikke så fin om vinteren for da er det lett å se at greinene står hulter til bulter.

Alle bærene jeg har plukket vokser langs veikanten. Bærekraftig Liv gjorde en stor undersøkelse i forkant av etableringen av Herligheten- som er en parsellhage under trafikkmaskinen i Oslo. Det viste seg at frukten og plantene ikke fikk en dårligere kvalitet ved å vokse en plass med mye eksos.  Nå som bladene har falt av går det veldig fort å  plukke, så ta med deg en bøtte og ta deg en tur. Det er også veldig hyggelig å gi slike gaver bort til jul.

Jeg blir veldig glad hvis du gir en tilbakemelding på hva du laget og hvordan det smakte.

4 kommentarer om “Supermaten du bør plukke NÅ!

    • Nei de vokser ikke vilt. Kommunen har sikkert begynt å plante de i Trøndelag også. Hvis ikke kan du tipse de om å gjøre det. De er rene kinderegget- en fantastisk busk.

  1. Takk for tips! Nå har jeg vært ute og plukket aronia, lagt i fryseren og klar for å lage saft en dag! Blir spennende å teste!

    • Så kjekt å høre. Det blir veldig spennende å høre hvordan du liker smaken. Jeg har akkurat saftet 8 nye liter. Gjorde det litt enkelt nå i dag for jeg fikk kjøpt 20 liter råsaft fra en cider bonde i Hardanger. Så jeg puttet to liter juice rett i gryten sammen med det andre. Den blir sikkert litt tynnere, men helt sikkert veldig god. Må nok ut en tur igjen i morgen tidlig for å plukke et par bøtter før jeg må jobbe. Hvis ikke kommer jeg til å angre når det er tomt. Kan du ikke gi meg en tilbakemelding på om du liker den den tid kommer?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s