Laget sovemedisin fra kjøkkenhagen

Den tiden vi går inn i nå er tiden for å planlegge hva vi har lyst til å dyrke til neste år. Som jeg skrev tidlig i vår har jeg i år hatt en større plan i den nyetablerte pallekarm mitt enn tidligere. Noe måtte jeg ha og andre plantet jeg for å gi
mer vekst og frukt til de viktigste. Jeg tegnet en rask skisse da jeg satt de ned i jorda. Her satt jeg de ved siden av sine hjelpere.

#Planteskisse over urtene

#Planteskisse over urtene

Tørket urtene i stekeovnen

Det å binde sammen urtene for så å henge de på loftet for å tørke har jeg prøvd flere ganger. Det som er problemet mitt er at jeg ikke har tålmodighet for å vente. Jeg ønsker at det skal bli ferdig med en gang. Ofte syntes jeg at urtene har mistet den delikate grønnfargen når de har blitt tørket på den måten. Derfor valgte jeg i år å tørke de i stekeovnen på 40 grader. Døren stod litt på gløtt, og ovner var innstilt på varm luft. Etter ett par timer var de tørre og de så oversakende grønne og fine ut. Ett pluss var det at det duftet deilig i hele huset da jeg holdt på.

Tørking av urter

Tørking av urter

Det er veldig at urtene er helt tørre før du legger de på glass. Er det litt fuktighet dannes det fort sopp og da er de ubrukelige. Fuktigheten ligger lengre i stengelen enn i bladene så fjern derfor alle stilker før du tørker urtene.

Sovemedisin Jeg kjenner mange som sliter med søvnen, og er avhengig av sovetabletter. Jeg har mange ganger prøvd å fortelle at det er bedre å prøve å drikke en kopp søvndyssende te om kvelden istedenfor å ta sovetabletter. Jeg har ikke noe problem med å sove, men min tante har over lengre tid slitt med søvnen. Hun skal få ett glass med te av meg.

Som base valgte Prikkperikum(Hypericum perforatum), Spansk kjørvel (Myrrhis odorata) og sitronmelisse. Prikkpeikum  er kjent for å være «den grønne lykkepille» .Den har så helbredende evner at den i sin tid ble oppkalt etter døperen Johannes og blir på folkemunnet kalt for Johannesurt.image

Depresjoner og søvnproblemer er noen av dens sterkeste  Den er litt bitter på smak, så derfor valgte jeg å blande den med kjørvel som har en mild anis smak (som dropsen Kongen av Danmark) og sitron melisse som er frisk med ørliten sitron smak. Alle disse urtene hjelper mot søvnløshet.

Velger du å dyrke urter til medisinsk bruk er det veldig viktig å lese om urtenes bivirkninger. Noen urter som feks johannesurten er blodfortynnende og det kan være katastrofalt hvis du drikker mye av det hvis du går på blodfortynnende medisiner.

Pizzakrydder i hagen Oregano tørket jeg også. Min sønn og kameratene var litt fascinert over at jeg kunne lage mitt eget pizzakrydder. Andre urter som gressløk syntes jeg er best å klippe i biter og ha i frysen.

#Urter på glass

#Urter på glass

Det er en fantastisk herlig følelse å kunne høste sine egne urter og grønnsaker. Jeg føler meg lykkelig og rik når jeg fyller frysen, vinlageret, og setter syltetøyet på plass på matlageret. Blomstene som står i åkeren har jeg høstet og lagt i mandelolje. Skal du plukke inn blomstrende urter bør de høstes når de har mest kraft i seg (sommerstid) og når solen skinner på de.

#Høsting av urter

#Høsting av urter

Disse blomstene skal brukes til å utvikle mine egne hudprodukter til privat bruk. Det er veldig spennende å kunne produsere det meste selv også det man bruker på kroppen. Noe må man jo kose seg med utover vinteren også. Ønsker deg en fin høst kveld. Kanskje med stearinlys på bordet fyr i peisen og en kopp sunn te i koppen. Høsten er en tid vi kan nyte alene eller med dem vi er glad i.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s