Drømmen om et lite småbruk

Jeg har over en lengre periode drømt om et lite småbruk hvor jeg blant annet kan ha en planteskole for barn.

 Jeg brenner veldig for å gi barnehagebarn og skolebarn opplæring i grønnsaksdyrking. Jeg ser også viktigheten av at de lærer hvilke planter som er giftige, hva man kan bruke av urter, og det vi har kalt for ugress som vokser rett utenfor stuedøren vår.

Hver gang jeg er ute og jobber på prosjekter stopper alltid barn som er på tur med barnehagen eller skolen. De er alltid nyskjerrig på hva jeg holder på med. Jeg tar meg da alltid tid til å fortelle hva jeg planter, og hvorfor. De er alltid opptatt av om det blir fint og om de kan spise det. Det som alltid går igjen er at de også vil hjelpe til.

Forrige uke da jeg plantet løk i et borettslag fikk de lov til å sette ned noen krokuser. Da ble de kjempe glad og gikk de syngende bortover gaten.

På denne drømmegården kan barnehagebarna også få plante sitt eget frukttre som de og andre barn som går i barnehagen etter de kan høste frukter fra. Da lærer de også hvordan man skal beskjære og gjødsle trærne. Jeg tror på at de blir glad av å lære om hva vi kan få ut av jorda og hvordan det hele henger sammen. De er jo utrolig nyskjerrig i dette stadiet i livet. Derfor ser jeg på det som veldig viktig å gi de sunne og viktig lærdom på dette tidspunktet i livet. Noe av dette hadde jeg med i plan over Almås gård som kommunen etterspurte for ett par år siden. Håper Åsane historielag og Åsane hagelag ønsker å gå videre med dette. Min jobb der sluttet etter at ideen ble skrevet og samarbeidspartene fant hverandre.

Planteskole for barna

Første året i huset vårt var min sønn 4 år og da lagde jeg en liten hageflekk hvor barnehagebarna kunne dyrke grønnsaker. Her viser de stolt frem det de klarte å dyrke frem. Det var ett fantastisk herlig øyeblikk. Link til innleggene ligger nederst på siden.

Kontaktet skolesjefen Da jeg var i planleggingsfasen med Christinegaard hovedgaard kontaktet jeg skolesjefen i Bergen for å lufte ideen min. Vi diskuterte viktigheten av dette og om det var mulighet for å få det inn i undervisningen i skolen. Han hadde selv gått i skolehage da han var liten, så han så viktigheten av dette. Dessverre hørte jeg ikke noe mer fra de sentrumsnære skolene, så det prosjektet blir tatt videre til neste aktuelle gård. Det er selvsagt hvis det er noen som kontakter meg.

En gård hvor man kan utvikle seg

Når barna blir 8-10 år kan de få en barneparsell. Området på denne drømmegården er laget slik at på det ene område er det ett lekeområde, små hytter som er laget av pil trær, og en liten klatrepark. Her kan barna både plante og leke mens foreldrene steller i sin parsell. For i mitt hode så har barna dratt med foreldrene sine til å bli opptatt av de grønne verdiene.

Hytte laget av pil

Hytte laget av pil

Sentrumsnært er mest populært Det hadde vært en drøm å komme over en gård som er ganske sentrumsnær. Det er der jeg ser at behovet er størst. Der er det lange køer for å få seg en parsell, men for eksempel på Osterøy har vi en gård med mange ledige parseller. Tom Erik Johnsen som eier gården er like idealistisk som meg. Han syntes det er viktigere at jorda blir benyttet enn å tjene penger på den.

Her kan du få enten en stor eller mindre parsell. Område er ideelt for frukttrær. Det er lunt og veldig solfylt og ligger ved sjøen. Det ser rett og slett ut som mini Hardanger, og har alle de viktige elementene for fruktproduksjon. Det eneste minuset med å dyrke frukt så nærme Bergen er at det ofte kan bli skurv (flekker) på frukten når det regner mye når treet er under blomstring. Er du interessert i ett stykke jord der bør du gå inn på Facebook gruppen Soltun grd og parsellag for å registrere deg.

Artikler fra den gang da jeg laget en liten planteskole hjemme i hagen min: 

Min lille gartnerskole

og Innhøsting med barnehagen

Har du en gård eller kjenner du noen som kanskje ønsker å selge, eller har du jord som du ønsker å låne ut?  Da blir jeg veldig glad for å høre fra deg. Bor du i andre deler av Norge kan du også ta kontakt. Jeg har hagevenner i hele landet. Det er alltid et hagelag i nærheten som kan være interessert i å hjelpe til på ett eller annet nivå. Jeg kan nåes på tlf. 9181 39 95

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s