Nå skal formeringen skje utendørs!

Det er fremdeles riktig å drive med formering nå i disse dager og utover. Det er gøy og helt gratis. Jeg tenker selvsagt på formering av planter. Det er jo tross alt en hage blogg, og ikke en mamma blogg dette her.

En av de vakreste vårblomstene jeg vet om er Kuleprimula  denticulata.DSC_0075

Etter avblomstring blåser bladene seg veldig opp den begynner gjerne å danne rotstiklinger. Den formerer seg også ved hjelp av frø. Jeg har ikke hatt hell med spireevnen på de frøene jeg har plukket og sådd. Så for hvert år har jeg kjøpt flere Kuleprimulaer for jeg er helt betatt av de.

Måtte dele med hønsene. I vår gikk hønsene løs og de forsynte seg godt av vårpantene. Derfor ble jeg så utrolig glad nå da jeg begynte å dele de seks jeg hadde. Det viste seg at de som stod igjen var for nøyd med de faretruende selvgjødslende fiendene som trampet rundt de, for de seks hadde blitt til 30.IMG_1340

Slik gjør jeg det. Ser du nøye på planten så ser du veldig lett hvor du kan sette spaden ned. De er ikke så skjøre for nå har de fått både sol og næring over lengre tid. Sol er kanskje litt overdrevet, men dagslyset kan være nok for de det.

Denne Geraniumen har blitt til tre, så den ble også delt. Bladverk er noe av det aller beste man kan tilsette jorda med. Mark og andre hjelpere som bor i jorda elsker nedbrytbart materiale. Derfor gravde jeg ned noen blade rundt jorda.

Humla er mer sulten. Det er snart for kaldt for biene å bevege seg ut, men før de trekker seg helt tilbake trenger de og  humla litt mat. Det er derfor viktig å ha blomster som blomstrer så lenge de er ute og flyr.  Høstfloksen  og Aster planter er planter som er snadder for humla. Derfor deler jeg de flittig. Noen havner på Sotra og andre gir jeg bort.Høstfloks

Deling stimulerer veksten Alle trenger å bli adskilt fra moren når de nærmer seg fullvoksen alder, og planter er intet unntak.

Nå på høsten er temperaturen riktig og det er mye fuktighet i luften så det er perfekt tidspunkt å plante på. Så kom deg ut i hagen og start formeringen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s