Knallhard konkurranse om gårdsdriften er nå i gang.

Den knallhard konkurranse om gårdsdriften er nå i gang.
I dag har mitt engasjement for for parsellhager og tanken om å verne om de grønne verdiene ført meg til rådhuset. Jeg har over lengre tid hatt dialog og samarbeid med Grønn etat og Fylkeskommunen om å etablering av parsellhager rundt i Bergen.

Almås gård har nok vært kommunens verkebyll i flere år. Den har forfalt kraftig de siste årene.

DSC_0009

I vår ble jeg forespurt om jeg kunne sende mine tanker og ideer om hvordan gården kan tas i bruk, noe som seg selvsagt gjorde. Jeg foreslo ett samarbeid mellom Det norske hageselskap, 4H, og historielaget om drift av gården.
Åsane hagelag med sitt brennende engasjement om hagebruk og parsellhager, 4H med sin erfarenhet om klubber rettet mot gårdsbruk som er drevet for og av barn. Åsane historielag er er i mine øyne selve hjertet til Almås gård.
Ikke vet jeg hva kommunen syntes om ideene mine, men det førte oss iallefall frem til forhandlingsbordet.
Konkurranse. Nå har kommunen bestemt at den organisasjonen som har økonomisk ryggrad, en god plan for gården får en leieavtale på 1000 kroner året , og som vil vedvarer i 40 år.

Åsane historielag startet en egen forening som de kalte Almåsgårdens venner. De har tatt vare på gården, arrangert dugnader og hatt andre aktiviteter der. I dag satt de alle ved forhandlingsbordet.

Miljøvernforbundet med Oddekalv i spissen, 4H, Åsane hagelag, Almåsgårdens venner / Åsane historielag, og en hemmelig organisasjon som vil etableres hvis de får gården var alle til stede.

Nå kan jeg ikke snakke for alle, men jeg tror de fleste følte seg små og maktesløse i kampen mot Oddekalv sin organisasjon.

For å få avtalen med kommunen må det foreligge en plan over driften, økonomien, og restaurering av byggene. Prisen på dette er fastsatt til 10-15 millioner.

DSC_0005
Følger penger med. 5,8 millioner følger gården har det stått i skrevet i flere artikler, men det avkreftet kommunen på dette møtet.
Tidligere var det en feriekoloni på Hylkje. Da denne eiendommen ble solgt ble det fastslått av 5,85 millioner av kjøpesummen skulle brukes til å starte ett tiltak rettet mot barn og unge i dette området.
Bergen kommune ønsker at leietager av gården skal ha tiltak rettet mot barn.
Disse midlene går ikke automatisk til restaurering av Almås gård. Det kan forventes at kommunen går inn med investeringsmidler, men det foreligger ingen løfter.

Samarbeid mellom alle partene. Etter møtet kom Oddekalv bort og sa at han gjerne ville ha med gartnere og at han var åpen for samarbeid.

Jeg snakket selvsagt også med lederen for Historielaget. Hun var meget rørt, skuffet og redd for at dette ikke kom til å gå rette veien. Jeg følte veldig med de for de kjemper, men økonomisk kommer de gjerne til kort.

Vi er nå 4 små organisasjoner som trolig vil ta opp kampen mot den store organisasjonen med god økonomi. Det er nå det gjelder, for om en måned er det for sent.
Hva skal vi gjøre vi som vil bevare Almås gård? Vi som ikke har så stor lommebok? Vi som brenner for stedet og vil spre litt grønn glede. Har du noen gode råd eller en rik onkel i Amerika blir vi glad for å høre fra deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s