Slik steller du juleblomstene

Nå står julen for døren og de aller fleste tar seg en tur til blomsterbutikken for å få juleblomstene i hus. Hva bør vi tenke på før vi kjøper plantene? Og hvordan vi bør steller vi med de forskjellige juleblomstene er spørsmålene jeg får nå om dagen. Jeg har ikke noen problem med å gjenta meg selv når det gjelder blomster råd, men det er lettere å referere til ett innlegg.

Felles for alle disse blomstene

 • De vil ha lunket vann fra undersiden.
 • Etelengass  utskilles av frukt som ligger i romtemperatur. Etelengassen fremskynder aldringsprosessen til juleblomstene. De vil derfor visne fortere ned hvis den står i nærheten av frukt.

Julestjerne

I 1960 kom julestjernene for fult her til lands, og hvert år blir det solgt omlag 5 millioner julestjerner. Selv om salgstallene er høye, er det kun 3 julestjerne produsenter i Hordaland.  Det har vært mange utforinger ved julestjerneproduksjonen gjennom disse årene. Husker du den store, populære julestjernen (Anette Hegg)  som kom mot slutten av 60 åra? Den var stor som en liten busk, og hadde mange små stjerner. Den og mange andre julestjerne sorter ble tatt bort av markedet for de var ikke så resistent mot sykdom.

#jmoderne julestjerne

Utfordringer ved julestjernene.

 • Ekstremt var for trekk og kulde. Husk at varmepumper også kan gi trekk til blomstene.
 • Hermygglarver er julestjernens verste fiende. De er 2 mm, og går inn i røttene til planta. Her  spiser seg innover i stilkene. Hermygglarven følger ofte med fra produsenten, og  legger egg i fuktige potter.
 • Veksthus mellus er små lyse møll som legger egg på undersiden av bladene.
 • Julestjernen trenger ikke så mye vann som juleglede og Azalia, så pass på at den ikke trekke opp for mye vann.
 • Et godt råd er å ikke kjøpe julestjerne på matvarebutikken. De står som regel ved utgangsdøren og da har skaden skjedd før du får den i hus. Få den pakket inn i papir i blomsterbutikken. Papiret holder ikke kulden ute så lenge, så det svarer seg å ha en varm bil. Ikke la blomstene stå i en kald bil. Selv prøver jeg å kjøpe juleblomstene på en mildværsdag for å være sikker på å få de hjem i god behold.

Allergi mor julestjerne? Mange tror at de ikke kan ha julestjerner fordi de er allergisk mot dem. Det er både riktig og galt. Julestjerne kan du ha, men er du allergisk  må knipe av knoppene på dem. Du kan be dem i butikken om å ta dem av for deg hvis du ikke vil gjøre det selv. Husk å ta på deg hansker.

Amaryllis

juleblomster 007

 • Styre blomstringen. Setter du de i et lyst kjølig rom vil blomstringsprosessen utsettes. Når du vil at den skal vokse og komme i blomst, setter du den lyst og varmt.
 • Amaryllisen står i blomst krever den ikke så mye vann, som når den står i full blomst. Unngå å helle vann direkte på løken, for da vil den råtne.
 • Etter avblomstring kan blomsten visne ned slik at næringen kommer tilbake til løken. Slik kan den plantes igjen til neste år.
 • #tape på amaryllis    #amarilus
 • Blomsten brekkes ofte når den har stått i blomst en stund.
 • Sett den da i en vase. Stilken deler seg omtrent som en hanefot. For å unngå dette kan du ta litt tape rundt stilken, ca 3 cm. over stilkens ende. Tape trikset kan også brukes til tulipaner.

Svibler:

Her får du veldig mye blomst for en liten penge. De er fin i dekorasjoner og lukter godt.

Mye god julemat fører som regel gjestene til toalettet. En svibel i en liten potte på gjestetoalettet fyller rommet med deilig blomsterduft. Noen er dessverre allergisk mot Svibler. Den er giftig å spise på lik linje med de fleste andre juleplantene.

#juleblomster

 • Visner den ned kan du plante den igjen til neste år.IMG_4460

Juleroseth

 • Juleroser er en blomst som trives best utendørs. De siste årene har hvite juleroser blitt tatt inn i mange norske hjem. Denne blomsten er ikke i sitt rette element i en varm stue over lenger tid. Det anbefales å sette den kjølig om natten og når du ikke er hjemme. Dette er for å forlenge levetiden.
 • Mange tror at juleroser kan plantes ut når man kjøper de på vinteren, men det tåler de ikke. De kan plantes ut når det lir mot vår. Dette kan du gjøre selv om blomsten visner ned. Når dette skjer må du ikke glemme å vanne den. Gi den gjerne litt gjødsel når du setter den ut, slik at den våkner opp til ett nytt liv i sitt rette element.

Azalea

Azalea finnes i flere farger. Lilla er populært i adventstiden, og røde blir mest solgt når det nærmer seg jul.

Denne blomsten krever litt omsorg og kjærlighet. Får den det så får du glede av den lenge. Tørker den ut så visner den fort. Sett hele potten i vann til jorden er god og fuktig. Til våren kan du plante den ut.

Juleglede
Denne blomsten forbindes med gamle damer, men det er i ferd med å snu. Denne blomsten liker gjevn vanning, men liker ikke være for fuktig over tid.

Julekaktus. Den heter julekaktus og skal også vannes som en kaktus. La den tørke ut mellom hver ga41384d5069ng den får vann. En perfekt plante for de som ikke alltid husker å stelle blomstene sine.

Tegn på en allergiske reaksjon:

 • Eksem
 • Rennende nese
 • Hoste
 • Sviende øyne
 • Astmasymptomer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s