Innblikk i økologisk drift av frukt og grønnsaker

Sogn jord og hagebruk skole er en miljøvennlig skole som stort sett er selvforsynt av grønnsaker, frukt, melk og kjøtt. Skolen visjon er å at skolen skal driftes så miljøvennlig som det er mulig i dagens samfunn. Skolen har plass for 52 elever og i år er det 46 elever ved skolen. IMG_4098

Sogn og Fjordane fylkeskommune planlegger å anlegge ett varmeanlegg basert på varme fra fjellet bak drivhusene. Dette anlegget vil forsyne drivhuset og alle de andre husene med strøm. Dette vil ikke bare være en økonomisk besparelse, men også meget miljøbesparende. Det planlegges også ett nybygg. Dett oppstår ofte problemer med delingen av regningen når stat og fylkes kommune skal dele på kostnadene, og det er også tilfelle i denne saken. Det har nå blitt dannet en venneforening for å ta tak i denne situasjonen.
Forarbeid før Økologisk dyrking. For å dyrke økologisk er alt forarbeid ekstra viktig. Siden man ikke kan bruke sprøytemidler er det ekstra viktig å vite hvilke av naturens hjelpere man kan spille på lag med.

Nytteinsekter er nøkkelordet når man ønsker å dyrke økologisk. Det er nesten ett eget studie å få innblikk i dette temaet. Symbiose mellom sopp og grønnsaker er også en viktig faktor her.
Jordforberedelse på våren er også viktig for å få ett bra resultat. Dette kan man alt begynne med etter innhøsting. Ved innhøsting kan man ligge planterestene tilbake i åkeren. Dette vil bryte ned og gi næring til jorda og ett godt miljø for våre krypende hjelpere som lever i jorda. Pløyd jord gir dårligere levekår for våre hjelpere i jorda. Det er derfor viktig å tilføre gjødsel og planterester.

IMG_4087
Falsk så bed er også en teknikk som de bruker. Det vil si at de gjør bedet klar med noen uker før såing. På skolen pløyer de jordene med hest. På dette tidspunktet gjødsler de også. Grunnen til at de gjør dette er at ugresset da våkner fort til livet. Deretter luker de det bort før ned planting.

IMG_4106
Kompostering. Skolen har også ett lite komposteringsanlegg. Her kan bygdas befolkning levere hageavfallet sitt kostnadsfritt. Elevene tilsetter kumøkk, frukt- og hageavfall. Komposten blir vendt 3 ganger og er moden etter ett år.

Skadedyrforebygging. Siden man ikke kan bruke kjemikalier for å holde skadedyr unna er forebyggende arbeid ekstra viktig. Hvis skaden er skjedd er det nemlig ikke noe å gjøre. På skolen brukte de ikke duk under grønnsakene, men over de grønnsakene som er ekstra var for flygende skadedyr. Denne fiberduken blir fjernet ca ett par uker før innhøsting. Får man skadedyr på purren er det ett middel som er tillatt å bruke i økologisk dyrking og det heter Biobinarisk middel.
Ugressbekjempelse. Ugress tar næringen og sollyset fra grønnsakene og setter veksten tilbake. Siden skolen ikke dekker bunnen med duk planter de kløver og ettårig gress. Humla er veldig glad i kløverplanta.
Vekstskifte er ekstra viktig når man ønsker å dyrke økologisk. Grønnsakene bør bytte vekststed hvert år, og den ideelle avstanden bør være 2-300 meter unna det forrige året.IMG_4101
Klumprot. Det hender at det kommer sykdom i åkeren, slik at rot-grønnsakene får klumprot. Da må åkeren få hvile i 8-10 år før man kan plante der igjen. Når åkeren er klar for å benyttes igjen er det viktig å ikke begynne å dyrke grønnsaker som tilhører den samme familien.
Planlegging av dyrking på friland
Planleggingen av åkeren er ekstra viktig hvis man velger å dyrke økologisk, og det starter allerede med frøet. Det er ikke alltid så lett å få tak i økologiske frø, men det er fullt mulig å få dispensasjon fra Biodynamisk forening.
Blomkålen får brune partier hvis den får sol på seg. Her knakk de sidebladene for å dekke over de som var utsatt for direkte sollys.
Brokkoli, purre, hvitløk, kål, pastinakk, blom- og grønnkålen får nye plasser i åkeren for hvert år. De sår flere ganger i løpet av sesongen( holm) for å ha friske grønnsaker utover sesongen.
Norges eneste økologiske blomstergartneri

IMG_4102Her produserer de julestjerner, og sommerblomster, men stauder er det lite av. Noen planter er innkjøpt, og de får økologisk stell. Ett annet drivhus var fult av tomater, chilli og urter. Tomatplantene blir hengt opp etter tau. Når planten har blitt for høy til at men når toppen, blir plantene senket litt ned.

Det er mange utfordringer ved å ha ett økologisk blomstergartneri, så forebyggende arbeid mot skadedyr er ekstra viktig. Små flue egg fra Nederland blir importert. Disse fluene spiser midd- og luseegg. Nematoder også brukt til å spraye over plantene.
Tomatplantene blir podet for å være mer motstandsdyktig for rot sykdommer. Sprekker tomatene blir de fort angrepet av gråskimmel.
Tomatene i drivhuset får hjelp til bestøvning av humler. Disse humlene kjøper de inn fra Jæren. Humler kan også kjøpes fra utlandet, men det er mindre sykdom på humler fra Norge.

IMG_4103Vekstdempende middel blir ikke brukt her. Derimot senker de temperaturen i blomstervekthuset om morgenen for at blomstene ikke skal få for stor vekst.
Som gjødsel bruker de flytende avfall fra sukkerindustrien. Jorda blir også tilsatt kalk og torv.
Økologisk epledyrking
Eplefeltet ble etablert for ti år siden. Det er på 20 dekar og har 3300 epletrær som ga en avling på 30 tonn i år.
Aroma og Discovery er de trærne som er mest motstandsdyktige og ble derfor brukt her også. De prøver også ut en japansk sort. Personlig syntes jeg at det eple var litt for surt.
Grunnstamme M9 har blitt brukt som podestamme. Podepunktet er treets såreste punkt så det var halvveis under jorda.
Hønsegjødsel blir brukt rundt trærne. Hvert tre har ett lite insekt hotell for saksedyr. Under den nederste grenen hadde de festet en leirpotte med ett bastlignende materiale.

IMG_4108

Luft mellom grener og trær er ekstra viktig når man dyrker økologisk. Mellom radene bør det være 3 meter mot 1,5 meter ved vanlig dyrking. Trærne må også få mye luft mellom grenene. Trærne bør ikke bli for høye, så toppene bør klippes. De nederste grenene gir mest frukt. De gir mest frukt hvis de vokser rett ut. For kraftig beskjæring kan også gi for store epler.
Bikuber For å være sikre på at trærne blir bestøvet har de bikuber bortenfor eplefeltet. Ett annet tips vi fikk av læreren vår Asbjørn, var å plante prydepler i eplefeltet for de hjelper til med pollineringen.

2 kommentarer om “Innblikk i økologisk drift av frukt og grønnsaker

  1. Veldig informativt om økologisk dyrking! 😊
    Eg burde ha sett denne før eg leverte inn oppgava mi! 😉

    • Vi skulle sikkert skrive en kort logg. Når læreren sier at vi må skrive det vi husker så blir det langt da. Det er akkurat slike ting jeg ELSKER å skrive om.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s