«Epleplukke skolen» i Hardanger.

Det er 25 år siden jeg gikk ut av videregående skole, så jeg syntes det var på tide å sette seg på skolebenken igjen. Denne gangen er det noe jeg virkelig brenner for, nemlig gartner yrket.

Hjeltnes videregående skole utdanner blant annet gartnere, og ligger i Ulvik i Hardanger. 12 av de 16 elevene i klassen er bønder eller skal overta en fruktgård. Med så mange bønder rundt middagsbordet har jeg i perioder følt at jeg er midt i innspillingen av Farmen. Det er vel gjerne en etterdønning av de tv produksjonene jeg har hatt med å gjøre i sommer.

Ulvik er midt i hjertet av eple-Norge, så det var ikke rart at første samling dreide seg om epler og høsting.10655410_10154619804215078_2297518744226128429_o

Test av eplene. Før vi slapp ut for å plukke eplene måtte vi ta en rekke tester. Dette måtte gjøres på alle typer epler. Vi fikk et skjema å gå utifra, slik at vi kunne sjekke om frukten var innenfor de krav som stilles for å få eplene ut i butikkene.

  • Refraktometer er ett instrument som tester sukkerinnholdet i frukten.
  • Penetrometer, er ett instrument som måler trykk fastheten i eple.
  • Jod test.
  • Stivheten og syren i eple går ned når eple modnes. For at vi kunder skal få den beste kvaliteten på eplene tas slike tester jevnlig.
  • Grunnfargen (bunnfargen), hvor lett stilken slipper og fargen på kjernen inni gir oss også en pekepinn på om eple er klar for høsting. Er kjernen mørk er den moden, men er den lys bør de henge litt til.
  • IMG_3951

Monica heller eplesaft i refraktometeret for å sjekke sukkerinnholdet. Kathrine følger spent med.

Smakstest på alle eplesortene var også noe vi måtte gjennom. Idun syntes jeg var aller best, men Discovery kom på en meget god andre plass. Har du smakt Discovery eple en gang så vil du alltid kunne skille det eple fra de andre.

Plukking. Etter en halv dag med testing og smaking fikk vi endelig slippe til i frukthagen.

Så var det bare til å huske alt det vi hadde lært om å sjekke modenheten. Størrelsen var også viktig, så derfor måtte vi måle de vi var litt usikre på.

IMG_3959

Det var også veldig nøye med at hvert eple så bra ut. Ingen merker på eplene skulle det være. Eplebøndene i Hardanger er stolte av sitt yrke og rykte.

Det ble en haug som ikke kom gjennom kravene og de havnet på Bønes hos meg. Nå skal vil prøve å lage eplecider etter en hemmelig oppskrift fra Hardanger.

IMG_3958

Her er halve klassen klar for innhøsting. Den røde bygningen er  internatet som vi bor på.

IMG_3963

Det er litt kleint å spørre noen om å ta bilde av seg selv, så det ble en selfie fra frukthagen.

Etter denne samlingen ser jeg allerede med andre øyne på eplene i fruktdisken. Jeg har endelig gjort med til kjenne med de forskjellige smakene og er derfor mer trygg på hva som er god kvalitet og hva jeg bør styre unna.

Jeg gleder meg alt til neste samling som er om tre uker. Se på den vakre utsikten.10636643_10154619803240078_4663213783020732269_o

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s