Ønsker du deg en parsellhage? Muligheten har du nå.

Ønsker du deg en jordflekk hvor du kan dyrke økologiske grønnsaker?

Da bør du grip sjansen nå. Bergen kommune har frigitt store deler av mark i alle de fleste bydelene.  Bergen kommune har til nå fordelt ansvaret på disse parsellhagene mellom organisasjonene Fremtiden i våre hender og Bærekraftig liv.

I Laksevåg bydel er det forløping ikke parsellhager. Laksevåg hagelag og Bergen kommune er i forhandlinger om å få frigitt jord for å starte en parsellhage.

Liten pågang på parsellhager i Bergen i motsetning til Oslo.

Sara Skauen fra Grønn etat sier at «vi i Grønn etat har merket en økning i antall folk som ønsker å dyrke på tilgjengelige parseller, men som vi til nå kun har måttet henvise til Fløen der det er fullt og lang venteliste fordi det ikke har vært andre alternativer.. Først denne våren de to andre alternativene har dukket opp (Framtiden i våre hender og Gårdsparken som hun begge har jobbet med). Grønn etat jobber en del med å gjøre flere arealer tilgjengelige for nettopp dem som til nå ikke har fått mulighet. Det er masse folk i Bergen som kunne tenke seg dette. Ikke nødvendigvis så mange færre enn i Oslo, men der har tilbudet vært langt større enn her slik at flere kjenner til det også.»

I Oslo er det også stor pågang og lang ventetid på parsellhager. Bærekraftig liv startet blant annet ett parsellag i Bjørvika midt i Oslo sentrum. Herligheten som den heter, ble etablert for år siden og er ett midlertidig  tiltak.  De fikk låne jorden i 4 år eller inntil byggeplanene blir satt i gang. Da de inviterte til parsellmøte kom det 400 mennesker og de hadde kun 50 parseller tilgjengelig. De klarte å utvide og fikk plass til 100 parseller. Hver parselleier fikk 5 pakkekarmer som de kan plante i.

I Fjellveien ved Mon Plaisir har organisasjonen Fremtiden i våre hender startet ett parsellag som de kaller for Fremtidshagen. Nå er det bare fire pallekarmer der, men de håper at flere vil melde sin interesse.

Bilde

Organisasjonen Bærekraftig liv er de som har flest parsellhager i Bergen. Hos dem kan alle få parseller, skoler, foreninger, lag, de uten hage og de med hage er velkommen. Ett nydelig sted i Sanddalen er det lagt opp at vi kan komme og dyrke våre grønnsaker. DSC_0025

Det var nesten noe magisk med det stedet. Grønne enger, fuglekvitter, vannet som sildret i bekken, lukten av blomstrende Hegg og ørret som svømte i bekken. Her var det som om tiden hadde stått stille de siste 100 år.  I utgangspunktet skulle jeg opp for å presentere Hageselskapet, men gikk derfra med en parsell til Fana hagelag og en til meg selv. Når man er i ett miljø hvor alle har samme lidenskap og interesse, er det veldig lett å knytte til seg nye bekjentskap. Slik er det for Hageselskapet sine medlemmer, og jeg merket fort at det var slik her også.

DSC_0001

Alle som den dagen ble lovet en parsell. Det ble bare utdelt 15 parseller, men 15 andre interessenter kom til dagen etter. Det er mange parseller tilgjengelig hvis du har en drøm om å produsere egne grønsaker.

DSC_0005

Noen ønsket å få jordflekken sin frest opp, mens andre ønsket å dyrke på en permakultur. De som valgte sistnevnte er opptatt av å beholde jordlaget slik det opprinnelig er, for så å dyrke oppå jorden. De dekker selvsagt over, men bruker gjerne aviser og jord.

DSC_0006

Magnhild Hauge Oppedal og Jenny Høyberg fikk hver sin parsell. Magnhild er utdannet biolog, og er opptatt av å dyrke økologisk og de ønsket begge å dyrke permakultur.  Jeg derimot valgte å få jorden pløyd.

DSC_0009

Her er Fana hagelag sin parsell. Trond som er nestleder i  Fana, snakker  her med våre nye parsellnaboer.

DSC_0039

Her er min lille jordflekk. Jorden blir frest opp i helgen, så i mellomtiden kan jeg planlegge hva jeg skal sette ned. Min første tanke er å sette poteter for det bidrar med at jorden blir bedre til neste år. Brokkoli, purre og salat-løk har jeg forkultivert, så de er klar til å putte i jorda. Så på mandag går turen til Stend gartneri for å kjøpe settepoteter og kanskje også løk.

Ønsker du være med i ett parsellag? Så har du fremdeles mulighet. På Bergendal gård er årsavgiften 200 kroner. Møt opp på gården 27. mai, klokken 18:30. Ta med fire pinner  og tau til  måle opp din parsell.

STED: Bergendal gård, Kringlebotn 490.

Kontaktpersoner:

  • Bærekraftig liv: Pål Røynesdal ønsker at alle forespørsler går gjennom deres facebook side som heter Etablering av parsellhager: https://www.facebook.com/events/560356040749475/.
  • Fremtiden i våre hender: E-post:post@framtiden.no.  Telefon: (+47) 22 03 31 50

Laksevåg hagelag. På deres facebook side vil de informere når de legger ut parseller. https://www.facebook.com/pages/Laksevåg-Hagelag/527424710628135?ref=ts&fref=ts.   Sissel Helen Sletten Bjelland er leder for Laksevåg hagelag. Ønsker du å melde deg inn i Laksevåg hagelag kan hun kontaktes på tlf. 958 45 517.

Har du spørsmål om hva Hagelaget er, så finner du mer informasjon på Hageselskapet.no. Du kan også kontakte meg for spørsmål. Jeg er fylkesleder, og kan sette deg i kontakt med ditt lokale lag.

Vennlig hilsen Elisabeth H Urø tlf: 91813995,  mail elisabeth.uro@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s