Planting av urter og grønnsaker på liten plass

Mange går med en drøm om å ha en liten urtehage. Man trenger ikke stor plass for å plante urter.
 De fleste urter og grønnsaker kan plantes i potter og pallekarmer.

Mange blader skriver at du kan dyrke poteter i en liten potte på terrassen. Ja du kan det, men da planter du hovedsaklig for at du vil se potetplanten i blomst og ikke for å få poteter. Det blir dessverre ikke så stor avling som hvis de har god, dyp jord som de kan boltre seg i. Grunnen til dette er at potetene trenger god plass for å utvikle poteter. De vokser også ganske langt fra morplanten.

Pallekarmer: De siste 5 årene har det blitt utrolig populært å plante i pallekarmer. For noen år siden ga bedrifter villig bort pallekarmer da jeg spurte pent om jeg kunne få kjøpe noen. Det er nå 50 kr i pant på pallekarmene, så de de gir de ikke bort så lett nå.

Alt du dyrker vil ha god jord. Ett tips er å tilsette litt sand i jorden. Det gir bedre vekstvilkår for plantene dine. De er ikke bare kravstore til jorden, men også på mengden jord. Grønnsaker vil ha mye jord, så to pallekarmer oppå hverandre er tingen da. Urter derimot er ofte fornøyd med å mindre jord. En karm kan være nok for de.#planting i pallekarmer

Er grunnarbeidet gjort ordentlig kan du forhindre at blomster og grønnsaker tørker ut.
Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt folk si at de ikke kan ha blomster eller grønnsaker i hagen for de reiser bort om sommeren. Gjør du riktig grunnarbeid før du planter, vil jorden i pallekarmene og pottene holde seg fuktig lengre.
Bytt ut lecakulene med ett ca 2 cm sandlag. Lecakuler gir god drenering, men vannet renner gjennom og fuktigheten blir ikke bevart i potten. Sand derimot holder mye bedre på fuktigheten, og slipper kun ut overskuddet med vann. Det kan være lurt å bruke den typen sand som ikke maurene liker hvis du er plaget med maur da.

Gjør det vanskelig for Skogbrunsneglen å finne frem til godsakene.

Setter du pallekarmene rett på bakken vil du garantert få besøk av denne brune sleipe skapningen. Ved å sette pallekarmene på stein  eller kan du begrense og i beste fall stenge ute Skogbrunsneglen. Jeg valgte ett tørt solfylt område i hagen hvor det tidligere har vært lite snegler. Noen velger å legge hønsenetting i bunn for det er ubehagelig for sneglene å bevege seg gjennom. Jeg brukte en tykk duk som jeg kjøpte hos Steinsenteret.

Det er også viktig å behandle treverket på pallekarmene. Når treverk med kvist i blir tørt, faller kvisten ut og det blir ett hull som igjen kan føre sneglen rett inn til godtebutikken. Det skal vi ikke ha noe av.

Noen setter pallekarmene oppå europaller for å få de litt opp av jorden. Det er også veldig lurt, men husk da å ha en veksduk  eller annen duk i bunn.DSC_0067

Før du sår

For å få best resultat ved såing er det en stor fordel å klappe fint over jorden før du legger ned frøene. Dette er for at alle frøene skal få en lik start på sitt blomstrende liv. Les på pakken hvor mye så-jord du skal legge over.
Etter at frøene er sådd eller plantene satt i jorden legger du ca en cm små singel over jorden. Singel i bed er temmelig genialt,. Det gir varme ti blomstene hvis de trenger det, og beskytter stauder mot kulde . Varme rundt blomstene gir gode vekstvilkår.

Samplanting

Planter er litt som oss mennesker. Noen får frem det gode i hverandre og bidrar til vekst, mens andre gjør livet surt og gnager litt på hverandre. Jeg har tatt for meg noen av de mest populære grønnsakene og deres hjelpere.

Tomatplantens hjelpere er agurkurt, basilikum, gressløk, kamille, mynte, rosmarin, lavendel og salvie.

Gulrot-ens hjelpere er Targets, salvie, gressløk, dill,

Bønner av alle slag:  Ringblomst, hvitløk, agurkurt,

Druens hjelpere er Agurkurt, basilikum,  gressløk, isop og salvie.

Selvvanntingsystem. Det å installere ett selv-vanningssystem virker ofte for vanskelig og innviklende å få til.
Det trenger ikke være kostbart eller innviklet.
En gammel halvmorken hageslange kan brukes. Du legger den rundt åkeren eller bedet ditt. Klipper små hull der du vil at vannet skal komme. Du må selvsagt ha endestykket med stopper på enden slik at vannet holder seg inni slangen.
Det gamle knepet om å sette en full vannflasker  opp ned i en blomsterpottene fungerer også.

Det kommer mer om dette og litt til i Bergens Tidende i morgen.

Ønsker deg en fin dag.

Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s