Riktig beskjæring gir mer frukt.

Slik kan du få mer frukt på trærne dine.

Alle trær som har frukt med steiner (Morell, Kirsebær, Kiwi og plommetrær) bør beskjæres før utgangen av februar.

Eple og pære trær kan også beskjæres fra februar og utover. Det er lettere å klippe de nå når grenene er fri for sevje.

De brenner lettere, avgir mindre røyk og går bedre gjennom løvkvernen når de er tørre.

Grunnen til at Morelltrær bør beskjæres tidligere enn andre frukttrær, er at de er såkalte blødere. Blir disse trærne beskjært etter at sevjen har kommet tilbake til greinene kan du risikere å miste frukten. Beskjærer du for sent, kan du i verste fall risikere at treet dør. Det er derfor ekstra lurt å smøre sårbalsam på disse trærne.

Jo flere grener treet har, jo mer frukt, eller?

Store kraftige frukt trær gir helt sikkert en god avling tenkte jeg før jeg tilegnet meg nok kunnskap om temaet. Det er nok ikke helt riktig. Du har sikkert kjørt forbi fruktbøndene i Hardanger. Trærne er forholdsvis lave med få grener.
Fruktbøndene er selvfølgelig opptatt av å få en god avling. De er derfor nøye med beskjæringen. I de hagene jeg har vært på besøk i har trærne vært store og med kraftige grener, inkludert min egen. Det blir mindre frukt, men for ett syn det er i april – mai når det blomstrer.

Når et tre blir for kraftig med mange grener og blader, vil hver frukt få for lite næring og lys. Det går ut over kvaliteten på bærene/ frukten, som blir mindre i størrelse og mindre søte. I Norge har vi, i motsetning til andre europeiske land, problem med trær som vokser for mye og for fort. Grunnen er at vi har mye regn og lys.

Hvordan beskjære trærne?
En liten grensag og med grensaks går jobben unna i en fei.


Gode redskaper og et rent kutt er viktig for ikke å skade treet. Ikke skråskjær for kuttet må ha så liten overflate som mulig, slik at det kan leges fortere.

Er sårflaten står kan det lønne seg å smøre på ett tynt lag med Sårbslsam.
Den gir en beskyttende hinne som hindrer råte. Nelson garden har ett produkt som er bra og lett å bruke. Den å få kjøpt på alle hagesentre.

De sier at du skal kunne kaste en hatt fra treets midtpunkt og mot stammen. Alt den støter på skal fjernes. Det vil si alle grener som vokser innover mot stammen må bort.

Alle grener som vokser rett oppover bør også fjernes. De stjeler næringen fra resten av treet og itillegg gir de ikke noe særlig frukt.

Dette plommetreet har hatt en håndfull plommer de siste årene. Et perfekt eksempel på ett tre som sårt trengte beskjæring.

Selv har jeg mange tynne, lange morelltrær som har kommet faretruende nærmt strøm og fiber ledningene. De var jeg nødt til kutte kraftig ned. De ble kuttet tvers over i ca 2,5 meters høyde. De må kuttes ca en cm bak en sidegren.

Ett godt eksempel på morelltrær som har vokst for fort og blitt tynne og lange uten mange grener.

En gartner sa til meg for noen år siden at du aldri skal skjære bort mer enn 3 store grener på ett år. Grunnen er det bruker så mye av kraften sin til å lege kuttet at det kan gå utover resten.

Slik kan du lure treet, slik at det gir mer frukt.

Har du frukt trær som ikke gir frukt? Du vurderer gjerne å sage det ned siden det ikke gir noen avling. Før du gjør det må du prøv disse rådene som jeg har fått fra en gartner.

  • Stress treet. Ta et par spadetak rundt roten på treet. Da tror treet at det skal dø og da gir det inn all kraft det har og begynner som regel å gi frukt igjen.
  • Bøyer du grenene tror treet at det er drektig og da begynner det å produsere frukt. Grener som er bøyd nedover gir større avling. På unge trær /grener kan man tvinge til å vokse nedover ved å feste et tau (som ikke gnager seg inn i grenen). Fest en stein i enden. Gamle sokke, nylonstrømper eller vinnett er perfekt å bruke til dette. Ikke så fint å se på, men det er bare for ett år. Grenene vil vokse nedover etter dette.
  • Du kan også pode treet på nytt. Du kan da pode med en gren fra et annet type tre. Kjekt med to sorter frukt på ett tre.

2 kommentarer om “Riktig beskjæring gir mer frukt.

  1. Jeg lurer på om jeg ikke tør beskjære plommetrærne mine noe særlig i år, siden det er så tidlig vår. Kanskje jeg i stedet skal beskjære etter at jeg har plukka alle plommene? Takk for fine tips!

  2. Jeg har også bare tatt noen grener på morelltreet mitt. Det var ikke fuktighet i de enda. Ved større sårflater ville jeg definitivt brukt sårbalsamen. Er det veldig mildt så er det lurt å vente med de store grenene ja. Det er dumt å gamble. Lykke til, og fortsatt god helg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s