Driver aktiv livredding i hagen nå.

Nå er ikke værgudene med oss hageeiere. Det har vært bart, tørt og mye vind over lang tid i sør Norge. Det vil si at røttene og løker frysetørker fort.

Skogbrannfare i store deler av Norge. 

Det har vært mange branner den siste tiden. Det er ikke så vanlig med skogbrannfare i januar, men det er det i noen deler av landet vårt. I forrige uke var det skogbrann i Hafsfjord, denne uken Frøya.  Brannvesnet i Bergen la inn påbud mot åpen ild i skog og mark i går. Samme kveld ble det meldt inn 3 skogbranner på Sandviksiden.

Blomter og trær tørker ut. Grunnen til at jeg trekker paraleller til dette i hagebloggen er at dette gir en god pekepinn på hvor tørt plantene dine har det. De røttene som ikke har hatt tid til å vokse langt nedover er mest utsatt.
Grønne planter som Tuja, Roser, Hortensia er ekstra var for tørke. Det er  mange som sitter igjen med flere brune visne tuja mellom de grønne etter fjorårets tørke. Det er veldig trist for det tar tid å få hekken gjevn og fin igjen.

Fikk øynene opp for tørke. I fjor påske begynte det å brenne på nabotomten der hvor vi har hytte. Da min sønn ble intervjuet av tv 2 fortalte vaktansvarlige brannsjef  blant annet om det dannes ett slags lokk med is litt nede i joda. Det forhindrer at fuktighet kommer ned i jorda og brannfaren økes bertaktelig. Midt under intervjuet gikk bekymringen min for hvordan Marcel skulle klare å svare noenlunde greit på spørsmålene til bekymring for plantene mine. Etter alle intervjuene han måtte gjennom var det min tur til å spre mitt budskap, nemlig at plantene trengte å vannes for ikke å dø. Plantene mine fikk selvfølgelig litt vann også.

Her kan du se om min sønn hvis du vil se det: http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/marcel-6-reddet-brannsjefens-hytte-fra-flammene-4017793.html

Vann plantene dine nå.

Bilde

Trær og busker har ikke så mye fuktighet i grenene om vinteren. Når de har brukt opp reservelageret sitt dør de og det går fort nå som de ikke har noe vann å suge opp fra jorda. Da tørker plantene ut og dør. Bambusen ser ikke så sprek ut, men Pierisen er frisk og fin i bladene. Jeg må jo si at jeg føler meg litt dum når jeg drar frem hageslangen nå som det er så kaldt, selv om jeg vet at det kan være snakk om livredding for plantene mine. Uansett så er jeg glad for at jeg ikke har noe innsyn til hagen, for folk tenker jo gjerne sitt.

Bilde

Dette bedet ser virkelig herjet ut. Her har jeg plantet tett i tett med vårblomster. I fjor kjøpte jeg en del ekstra Kuleprimula, for de har jeg virkelig lagt min elsk på. Jeg får håpe de har klart seg.

Vanne med varmt eller kaldt vann?
Noen mener at det er best å vanne plantene med lunket vann. Jeg bruker kaldt vann fra hageslangen. Jeg vanner midt på dagen, og vanner så mye slik at det får trekt godt ned i jorda. Alle andre ting man skal tine er det anbefalt å bruke kaldt vann for å ikke at det skal danne seg isklumper rundt det. Det vil jeg jeg helst unngå med plantene mine. Jeg gjorde det i fjor også, og reddet mange på den måten.

2 kommentarer om “Driver aktiv livredding i hagen nå.

  1. Så bra at du kom med denne anbefalingen nå. Jeg har vært bekymret en stund, syns det er en del spesielt småbladet rododendron som ser dårlige ut. Derfor dro jeg fram hageslangen lørdag. Min mann trodde jeg var blitt sprø. Jeg var imidlertid usikker på hvor mye jeg skulle vanne. Derfor var jeg ganske forsiktig, men forstår at jeg bør gjøre det igjen i morgen. Ser også at det jeg plantet sist sommer er ganske utsatt……og jeg liker det ikke, nei.
    Takk! Du gav noen svar der:)

  2. Ja sant du føler deg litt dum når du drar ut hageslangen nå? Men når det hjelper så red et jo bare bra vel? Rhododendronen har nærmest klump fot og korte røtter. Den har imidlertidig en tykk. Jeg vet om flere som mistet sine i fjor. Både de nye og gamle mine klarte seg helt fint. Hilsen Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s