En jul med julestjerner i gatene.

Denne julen har vi tilbrakt i Spania hos min stesønn. Han og ett par kamerater fikk seg jobb, og flyttet ned til sør Spania i fjor sommer.

En jul uten nisser og annen julepynt måtte jeg klare. Etter å ha sett langtidsvarselen for julen, var jeg glad for at vi byttet ut regn og stormer med sol og sandstender.

Julestjerner plantet overalt. Øynene mine holdt nesten på å sprette ut av hodet på meg da jeg så at de hadde pyntet byene langs sørkysten med julestjerner. De er kjent for å være ekstremt var for trekk og vind. Vinterstormer har de virkelig i sydlige strøk også. Bilde

Dette synet gjorde dagen min mye bedre. Det å se slike oppsatser med planter oppover gågaten var ett syn i seg selv. Noe så enkelt, men likevel vakkert. Ett godt alternativ til juletre til neste år kanskje?

Sanking av eksotiske frø. Første natten var det storm og krafig regnvær der også. Det passet meg utmerket, for det var mange modne frø høyt oppe i trærne, som var umulig for meg å få tak i uten litt hjelp fra natur kreftene. Med det samme jeg våknet var det tid for oss å gå på frøsankning. Spanjolene er veldig nøye med å holde parker og fortau rene, så her var det bare til komme seg fort i skoene.

Bilde

En stor veske med mange rom til frø er alltid lurt å ha med seg når man er på tur.

Bilde

Det ble frø fra forskjellige palmer og trær.

Bilde

2013-12-28 13.32.42Det hadde vært fantastisk hvis jeg hadde klart å dyrke frem dette treet. Nå var det bare noen få blomster igjen, men tenk så vakkert det er når hele treet står i blomst.

Etter en regnfull natt luktet det deilig frisk blomsterduft. Jeg ble stående å ta noen gode gode pust med magen. Dette hadde jeg virkelig savnet. Jeg følte meg nesten som en kalv som akkurat hadde blitt sluppet ut på beite for første gang.

Bilde

Blomstene var i ferd med å gå i hvilemodus for vinteren, men noen var heldigvis i blomst enda.Bilde

Papegøyeblomster er det mulig å plante her til lands også. Disse løkene står på ønskelisten min hos Nelson Garden.

Bilde

Marcel var jo som unger flest opptatt av appelsinene og sitronene som vokste langs veien. Han forstod fort hvorfor de fikk heng i fred, for de var temmelig sure.Bilde

Preben og Marcel på en benk i Marbella. Her hadde de pyntet strandpromenaden med julestjerner. Jeg må si at det var deilig å tilbringe julen i varmere strøk. Nå gleder jeg meg til å planlegge plantingen for våren og sommeren. Neste uke skal jeg innom Nelson Garden for å hente frø og løk katalogen. Nå går det fort mot planting, så det er lurt å forberede plantingen i god tid. Jeg har ikke så stor åker hjemme desverre, men jeg får alltid plass til litt av det ene og det andre. Siden jeg er på hytten stort sett hele sommeren må jeg ha grønnsaker som ikke trenger så mye stell. Vanningen står heldigvis værgudene for her på Vestlandet. Nå i januar skal jeg kose meg med å skisse opp åkeren og tegne inn hva jeg ønsker å fylle den med. Kjenner at det begynner å krible i hendene bare med tanken på å begynne arbeidet.

4 kommentarer om “En jul med julestjerner i gatene.

  1. Tenk å ha en sånn julestjerne….Da kunne jeg droppet juletreet.
    Frøsankingen minner om den jeg hadde i Portugal i høst. Spennende å se om det blir noe resultat av den.
    Jeg kjenner også det begynner så smått å krible, begynner å tenke på vår og frø. Det er nesten litt skummelt med 10+ ute, og vårløk som spirer. Krysser fingrene for at vi unngår barfrost.

    • Hei Liv, vi slipper sikkert ikke unna snø og kulde i år. Bedre å bli ferdig med den nå slik at våren kan komme. Vi er jo nødt til å prøve oss frem. Palmer skal gå an å få til. Får jeg de opp så har jeg en god unnskyldning for å endelig få meg ett stortog fint drivhus. Da kan min mann gjerne forstå at drivhus er viktigere enn garasje. Det er jo alt etter hvordan man ser det ikke sant?

    • Hei, det er ikke så lett å få det til. Har selv kjøpt forskjellige frø gjennom Impecta.se uten hell. Nå vet jeg at frøene er ferske, og det vet man ikke når man bestiller. Det jeg vil gjøre anderledes nå er å tilføre jorda ekstra mye sand. Så setter jeg de under takvinduet med ekstra lys over. Når rhododendron frøene trenger ekstra lys for å spise, så vold jeg tro at disse frøene også trenger det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s