Skal båtene opp eller har de det best i sjøen i vinter?

Dette er et spørsmål som båtinteresserte ofte har forskjellig mening om.

I fjor på denne tiden hadde jeg en diskusjon med nestlederen av båtforeningen i Drøbak om dette temaet.

Han mente at alle båter trives best i sitt rette element, nemlig i sjøen. Temperaturen i sjøen ligger på omtrent på 4 grader, og er mer stabil enn temperaturen i luften. Båten har ikke godt av de store temperatursvingningene påstår han. Det er likevel viktig at båten kommer opp på våren for rengjøring, tørking, vedlikehold og bunnsmøring.

Båtforeningen på Søreide

Båten trives best på land.

Trond Ristesund fra Yacht Marine på Søreide er ikke enig i den påstanden. Han mener definitivt at båten har best av å ligge på land. Båtene trenger å tørke ut, og de har det best når de ligger på land de tøffeste vintermånedene.

Båtfolket har allerede begynt å ta opp sine båter nå. Dette holder på frem til desember. Båtene trenger båten å tørke ut.

En båt som ligger ute hele året har lettere for å trekke til seg vann. En båt kan ligge ute ett år, men må opp året etter.

Noen begynner allerede å klargjøre båtene sine for sesongen allerede i februar, for så å sette de utpå sjøen i mars. Det har blitt veldig populært de å tilbringe påsken på sjøen.

Hva må du gjøre før vinteropplagring?

  • Alle som har båt vet at det er best å rengjøre båten med det samme den har blitt satt på land for å gjøre jobben lettere for deg selv.
  • Fyll på olje. Det er best å fylle på olje om høsten.
  • Fyll opp tanken med drivstoff. Er tanken full får du ikke så lett kondens, og båten blir lettere å starte opp til våren. En full tank ruster ikke på innsiden, kontra en halvfull tank hvor oksygen og fuktighet/kondens kan gjøre skade.
  • Frostsikre båten. Er det kaldt nok, går strømmen. Da fryser vannet om ikke det er tømt.
  • Kjør motoren i ferskvann. Alt metall som blir tatt opp av saltvann vil ruste hvis ikke det blir skylt i ferskvann umiddelbart. Påhengsmotorer kan kjøres i en stamp med vann tilsatt konserveringsveske. Dette er å få kjøpt hos leverandøren.
  • Luftfukter. På større båter anbefaler vi at du har på en luftfukter. Den bør ikke stå på når det er minusgrader. Da kan som tidligere nevnt stømmen gå. Det kan fort resultere i at beholderen sprekker.
  • Dekk til båten. Plast over båten anbefales på det sterkeste. Da får du mindre slitasje på gel coute.

Mange båtforeninger tilbyr båtopplagringsplass for små og store båter. Med i prisen får båten plast rundt seg. Denne plasten blir varmebehandlet, og da former den seg helt inntil båten.

Jeg vil også minne deg på at hvis du velger å ha båten din liggende uite for vinteren bør du sjekke forsikringspapirene dine om hva den dekker ved eventuelle skader.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s