De lekreste høstløkene er nå satt i jorda.

I dag har jeg plantet 140 høst løker. Forrige uke var jeg på besøk hos Nelson Garden for de ville gi vareprøver til Hageselskapets seminar.

Da plantet jeg noen Anemoner og var egentlig fornøyd med det.Bilde

Så kom den snik følelsen som ofte kommer til oss som dyrker hagelivet. Det hadde jo vært fint med noe mer i de bedene, bare noen få tulipaner i bakgrunnen kanskje…

Nelson er kjent for å ha god kvalitet på produktene sine. Mens jeg tenkte på det så nermest poppet Nelson sin nettside opp av seg selv på ipaden, og da var det gjort.

Det var så utrolig mye å velge mellom, men jeg klarte omsider å bestemme meg.

Bilde

Det ble litt av hvert, men de tulipanene var utrolig lekre at jeg var nødt til å ha de. Nå først forstår jeg hvordan de har det de kvinnenne som bare MÅ kjøpe de skoene.

Bedet måtte definitivt utvides til det dobbelte, for å få plass.

Jeg er veldig glad i vårblomster. Lilla,hvite og blå er nydelig en tidlig vår. Så er det tulipan tid i mai. Det er ett syn for øyet når de står der , nesten majestetisk, tett i tett. Det setter meg umiddelbart i 17.mai stemning.

Skuffet over tulipaner fra Amsterdam.

Min mann var i Amsterdam for ett par år siden. Han overasket meg stort da han kom hjem med en bærepose med tulipaner til meg. Det var sjeldne typer, blå, hvite med grønne striper og sorte. Jeg gledet hele vinteren til å se disse fabelaktige tulipanene. Aldri har jeg vært så skuffet i hele mitt blomstrende liv. Under 1/4 del kom opp, og alle var røde.

Ofte dårlig kvalitet på tulipaner fra Holland.

En hagevenn av meg er fra Holland, og han sier at det aller beste er å kjøpe løker her hjemme. Grunnen til dette er at salg av tulipanløker ikke er sesongbetont i Holland slik som her. Det har blitt stor buisness, og løkene blir ofte plassert i solen for å lokke turistene til å handle. Da tørker de fort ut og blir ødelagt.

Her hjemme selges løker fra september. Kvaliteten mellom forhandlerne er varierende, men det som er felles er at de ikke garanteret kvaliteten etter at løkene har lagt i butikken i 3 mnd (desember) Da forringes kvaliteten, og prisen blir derfor satt ned med 50-70%.

Løker er ferskvare så  du får det beste resultatet ved å plante så tidlig som mulig.

Hva skal du se etter når du kjøper høstløker?

  • Her er størrelsen viktig for blomstringen. Jo større løken er, jo bedre blir resultatet. Det finnes også store løker å få kjøpt i løsvekt. Dette tror jeg at vi vil se mer av i fremtiden, for det sies at det har blitt ganske så populært i utlandet.
  • Kjøp løk som ser fersk ut.
  • Tørr løk deler seg ofte, og det er ikke ett godt tegn.
  • Har løken begynt å spire viser det bare at den er fart i den, men den bør ikke ha kommet for langt.

Så var det bare til å begynne å plante.

2013-10-03 19.15.40

Mange av Muscariene og Påskeliljene mine tålet ikke fjordårets kulde så de måtte erstattes.

Jeg ville ha det tradisjonelle,men likevel noe litt nytt. Valget falt da på hvite Narcissusser og Muscari.

 

 

Tulipanløkene fikk plass ved siden av hverandre i det andre bedet, med en liten busk som skildevegg mellom dem.

Jeg planter tulipanene med ca 5 cm mellomrom slik at de blir tett og fine. Jeg liker ikke å blande for mange farger heller. Det blir ett lite uromoment for øyet, og gir ikke den harmonien jeg er ute etter.

Det er veldig kjekt å ha noe nytt å glede seg til når våren kommer. Jeg har den nye terrassen min, og foran den disse vakre vårblomstene. Kan kjenne allerede nå at jeg begynner å glede meg. Nå er det bare til å vente og la naturen gjøre resten av jobben.

Klem fra Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s