Planlegg våren allerede nå.

Nå er det desverre snart slutt på blomstringen for i år.

Det gjør meg litt trist, men høsten er også vakker. Bladverket på trærne går nå fra grønt til orannge og rødt. Når da solen skinner på bladene kan det nesten se ut som skogen står i flammer.

Høsten er ikke bare vakre fargen, men innhøsting av deilige frukter hører også med. Selv er jeg så heldig å ha både epler, pærer, plommer og bjørnebær som snart er klare til innhøstning.

Har du frukt som ikke blir plukket?
Det er desverre mange som har frukttrær i hagene sine som ikke blir høstet. De faller ofte ned og blir liggende der til foråtnelse. Dett tiltrekker både brunsnegler og mus.
Jeg vil oppfordre dere til å ta kontakt med en skole eller barnehage i nærområde, slik at de kan få gleden av det.
På facebook finnes det en side som heter hageslang. Der setter de personer som ønsker å plukke frukt sammen med folk som trenger hjelp til å innhøsting.
Da min sønn gikk i barnehagen inviterte jeg de til innhøstning hvert år. Det var høstens høydepunkt for dem. Noen av barna var overasket over at pærer vokste på trær. Det sier litt om at tidene har forandret seg. Barna tror at alt kommer fra butikken og at penger kommer ut av ett hull i veggen. Ved å dele litt på naturens goder, kan du bidra med å gi dem lærdom og gode barndomsminner.

Tenk neste sesongs beplantning allerede nå
Vårløkene har allerede kommet i butikkene. Det kan være lurt å handle løker så fort de har ankommet, og grunnen til det vil jeg fortelle deg.

  • Løker er ferskvare og kvalitetet blir dårligere jo lengre de tørker. De vil også gjerne dele seg, noe som ikke gir det beste resultatet.
  • Store løker gir de beste blomstene. Det er stor forskjell på kvaliteten mellom plantesentrene. Noen produserer sine egne løker og de kan ofte være mindre og har en dårligere kvalitet.

Råd om hvordan du skal plante løkene.
Ingen blomster liker å stå med «beina i vann» og det samme gjelder løker. For mye fuktighet rundt løken vil føre til at den råtner mye fortere.

Tar du derimot en håndfull med grus i plantehullet før jord og løken settes ned vil løken vare mye lengre. Dette er ekstra lurt å gjøre hvis du ikke liker å ta opp løker hvert år etter avblomstring.

Plukk frø nå , så sparer du penger Jeg syntes det er litt ekstra stas med planter som er dyrket frem selv. Aller kjekkest er det når du er på «frøslang».
I år har jeg vært ekstra flink å samle frø. Jeg har vært i botaniske hager både på øst og vestlandet. Der jeg har truffet på gartnere har jeg spurt om å få med meg noen, og de svarer alltid ja.

Frøene bør være modne for at det skal bli vellykket.
Noen frøkapsler åpner seg når de er modne. Andre kan du riste på, når du kjenner at det ?rasler? inni de, så er de modne.
La frøene tørke før du pakker de bort. Jeg putter de i kaffefilter poser, etter en ukes tid teiper jeg de igjen, skriver navn eller beskrivelse på hvordan planten ser ut (høyde og farge) og legger de i en boks.
Staude frø trenger ofte en frostnatt eller to for å spire. Det kommer jeg tilbake til når tiden er moden for det.

elisabeth Urø

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s